ВУЧИЋ У ПОСЕТИ КЛАДОВУ: Источна Србија постаје боље место за живот (ВИДЕО)

Танјуг

13. 07. 2021. у 08:07 >> 13:29

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић данас је боравио у посети Кладову.

ВУЧИЋ У ПОСЕТИ КЛАДОВУ: Источна Србија постаје боље место за живот (ВИДЕО)

Фото Танјуг

Обилазак реконструисаног пута Б34, деоница Голо Брдо-ХЕ Ђердап
Вучић је на почетку посете обишао реконструисани пут Б34, деоницу Голо Брдо-ХЕ Ђердап, у дужини од 34 километра које изводи Штрабаг.

Разговарао је са присутним грађанима и радницима који раде на овој деоници.

- Да вас поздравим људи, добар дан, јел сте вредни - обратио се председник присутним радницима.

- Овај пут је жила куцавица источне Србије - истакао је Вучић.

Вучић је позвао телефоном министра финансија Синишу Малог и договорио са њим да се до краја године обезбеди из буџета додатних девет милиона евра за реконструкцију путева.

- Људи у Текији су много задовољни овим што сте урадили. Текија изгледа сада потпуно другачије него раније, поготово када су биле оне поплаве, сада је много лепша. Много ми је драго што сам се испричао са вама, извините што вас ометам и гњавим, али морао сам да видим све ово. Источна Србија је сада прелепа, одушевљен сам био када сам изашао из хеликоптера и сео у аутомобил и провозао се овим местима – рекао је Вучић.

Обилазак реконструисаних машинских просторија у Хидроелектрани Ђердап

Председник је затим обишао реконструисане машинске просторије у Хидроелектрани Ђердап.
Вучић је рекао да би се Србија тешко одлучила да све ово ради сама, без подршке Европске уније.
-Ми ћемо да бринемо о енергетској безбедности Србије. Све више ћемо да трошимо струју, тако да ћемо морати и да је производимо -рекао је Вучић, обративши се радницима "борићемо се да имате веће плате".

Обилазак Командног торња за управљање бродске преводнице

Вучић је обишао и Командни торањ за управљање бродске преводнице.
- Ово је фантастично - рекао је председник, обративши се Сему Фабрицију.

Како су председнику објаснили надлежни у торњу, сада је све компјутеризовано. Вучић и Фабрици су притисцима на дугмад покренули систем.

- Ово изгледа као котролни торањ на аеродрому, одлично - прокоментарисао је Фабрици.

Преводница, како су објаснили запослени, може у наредних 40 година беспрекорно да функционише. Комплетно превођење бродова сада траје до 90 минута, са горње на доњу воду, и обрнуто, за разлику од ранијег периода, када је за исти посао било потребно два сата.

Торањ ради 24 сата седам дана у недељи, сваког понедељка у шест ујутру мења се смер пловидбе, у координацији са румунским колегама.

Вучић је Фабрицију испричао да Румунија само са своја два суседа никада није ратовала - један је, како се нашалио, Црно море, а други - Србија.

- Румуни су наша браћа - рекао је Вучић.

На крају обиласка, в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, поклонио је председнику етнографску карту српског народа за време Аустроугарске и Турске царевине.

Путем видео линка присутнима се обратила Инес Ајале Сендер, европска кординаторка за коридор Рајна-Дунав. После Сендер присутнима се обратио и Дирк Бекерс, директор Европске извршне агенције за климу, инфраструктуру и животну средину.


Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији: Моје колеге из Брисела већ су све рекле о овом пројекту. Прва ствар је економска вредност, овај пројекат заиста представља драгуљ. Друга важна ствар Србија и ЕУ деле транспортну политику. Заиста нам је драго што смо учествовали у модернизацији речног транспорта у земљи. Три су важна аспекта овог пројекта - економски, повезивања и еколошки.

Председник Александар Вучић: Дунав кроз Србију иде дуже него кроз било коју земљу. Инжењер Хуго Лутер је пре око 125 година предожио да се овде подигне постројење за производњу струје...Поред три аспекта, које је Фабрици навео, додао бих још један аспект, ми смо овде последње радове завршили 1970. То је био симбол моћи велике Југославије. Данас Србији враћамо један обновљен модернизован водни пут. Укупна вредност радова је 28, 5 милиона евра. Сада је потребно сат и по за превођење бродова. У ревитализацију ХЕ Ђердап ми ћемо у наредних 10 година да уложимо још 380 милиона евра. Ђердап мора да добије нових 50 мегавата за производњу струје. За мене као председника кључно питање је питање енергетског напретка и енергетско снабдевање Србије. Борићу се за раднике који производе електичну енергију. Оно што је за нас важно, јесте да много водимо рачуна о Дунаву. Радићемо нове марине, плаже...Да привучемо туристе. Да људе који су напустили овај крај, вратимо на своја огњишта, да могу овде да живе и раде пристојно. Градимо овде и нове путеве, од Кладова до Доњег Милановца и до Глупца, као и брзу саобраћајницу до Београда, затим путеве према Рткову и Брзој Паланци, реконструишмео пут Неготин - Зајечар... Све то радимо у годинама када српска држава поново има економску снагу и моћ и када верујемо да велики број наших људи може да се врати назад у своју земљу

- Радићемо брзу пругу Београд - Ниш, а потом Ниш до Северномакедноске границе. Замислите да за четири и по сата стигнете од Суботице до Скопља - рекао је председник.


О индустријској зони у Прахову

- Са прављењем велике индустријске зоне у Прахову, то нам омогућава лакши превоз до свих европских дестинација. То нам подиже цео Неготин, као и Кладово.. Ми још тражимо гаранције и сигурност за озбиљан посао. Прахово нам је једна од кључних тачака у Србији.
Много тога морамо да урадимо, луке су будућност.
На питање новинара о хемијском парку у Неготину, председник је рекао да ће се током наредних месеци детаљно знати када почиње изградња.

- Имовина људи вреди много више него што је вредела јуче, а да би вредела више ми морамо да имамо хемијски парк, луку Прахово. То ће сигурно позвати део људи да се врате у своју земљу. До 2026. године покушаћемо да нам нето плате буду 900 или 1.000 евра - рекао је Вучић.

- Луке су будућнос. Сем, уложите нешто више пара у Србију. Када видим да имате 55,4 милијарде могло би мало више да буде за нас. Доста сте дали свима другима, дајте мало и нама - рекао је председник шефу Делегације ЕУ и додао „имамо проблем са регулисањем водотока са Хрватском".

- За људе који не знају, исток Србије је буквално бисер земље. Када расту плате, људи ће кренути да се враћају у земљу. Није се у претходних 50 година улагало у исток, као у претходне две године - додао је председник.


"Источна Србија постаје боље место за живот"

Председник Вучић је рекао је да је срећан што су путеви у овом делу Србије доста напредовали, и да је привреда овде у развоју.

- Источан Србија постаје боље место за живот свих грађана Србије - рекао је Вучић из Кладова за ТВ Пинк.

"Минималац од 300 евра свакако је бољи од 159 евра"

Председник је рекао да се труди да минималац у Србији буде 300 евра.

- Ја знам да 300 није довољно као минималац, али је свакако бољи од 159 евра колико је некада износио. То одговара вредним људим који раде широм Србије, који раде у продавницама, који разносе новине. Ми повећањем минималца бринемо о свим грађанима Србије, поготово онима којима је то најпотребније. Увећаћемо неопорезиви део, ићи ћемо на даље опорезивнаје радних пореза. Ми водимо рачуна да заштитимо послодавца колико је то могуће, али и да сачувамо нашег радника. Мислим да је 300 евра минимална плата коју Србија сада може да изнесе. Ми ћемо сад минималцем да стигнемо просечну плату. То је показатељ најбржег напретка Србије које се види на сваком кораку - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је поносан на све што је до сада успео да урадио у Србији како би се наставио напредак и развој Србије.

- Погледајте Абу Даби и Либију како данас изгледају. Добро је да се поредимо и да видимо где смо били и где смо данас. Суштина је у снази руководства и политици коју водите. Људима су потребне визија, жеља и снага - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је позиција Србије у Европи данас знатно боља.

- У марту месецу је потврђено да имамо за 60 евра веће плате за Србију него у Босни и Херцеговини. Ми до краја године можемо да будемо на истом нивоу као Бугарска, упркос томе што су они добили 40 милијарди бесповратне помоћи од ЕУ, док смо ми добили свега три пута мање. Данас Србија има више плате за 30 евра од Црне Горе. Српски јавни дуг је 58 одсто, а Црне Горе преко 180 одсто. Наша стопа раста прошле године била је минус 1, а код првог до нас била је минус 5, а било је и минус 15 - рекао је Вучић и истакао да је Србија убедљиво по економском расту прва у региону.

Фото принтскрин инстаграм будуцностсрбијеав

 

О Ђиласу и Мариники Тепић

Председник је прокоментарисао изјаве Драгана Ђиласа да ће ових дана у Тужилаштву проверити докле се стигло са тужбама које је поднео.

- Они то раде сваки дан, врше притисак на судије. Немам ништа против да иду, то није измишљотина. Е сад да ли је све на његово име, или и на име Шмита Паскала, Шолака... Озбиљне земље воде истрагу о рачунима на Маурицијусу, води и наша земља. Надлежни органи нека раде свој посао. Људи не морају да верују ни мени ни надлежним органима, нека верују Мариники Тепић и њеном шефу Драгану Ђиласу, али нека погледају извод из АПР, могу видети приходе од 619 милиона евра - каже Вучић.

О Мариники Тепић која је на митинг у Ваљеву дошла поршеом рекао је да је то бахатост.

- Порше није њен, али то говори о њеној бахатости. Они раде у лоповској фирми Драгана Ђиласа. Имате тајкунске паре, којима мисле да могу да купе све. Неке може, Никезића може, Маринику може, али велики број Срба није поткупљив - поручио је председник.


О наоружавању Приштине

О развоју такозваних безбедносних јединица лажне државе Косово којој је Турска донирала оружје каже да то није у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

-Наоружавање Приштине на КиМ је супротно Резолуцији 1244, као и све што Приштина ради - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВОЗАЧ АУТОБУСА ПЛАКАО КАО КИША: Није могао да верује шта је доживео дан пред одлазак у пензију (ВИДЕО)

ВИШЕ од три деценије провео је иза волана градских аутобуса, а последњих девет бринуо је о превозу путника из Мас Саура, места смештеног западно од центра Барселоне.

01. 03. 2024. у 17:05

Коментари (1)

ОСВОЈ КАРТЕ И БУДИ ДЕО ХУМАНЕ МИСИЈЕ НА ФЕСТУ