НЕПРИМЕРЕНО ПОРЕЂЕЊЕ СРЕБРЕНИЦЕ И ХОЛОКАУСТА: Историчар Љубодраг Димић о порукама из Поточара

Љ. Бегенишић

13. 07. 2021. у 09:00

ГЕНОЦИД, онако како га је означила Резолуција бр. 96 ОУН од 11. 12. 1946, а усвојила 9. 12. 1948. Генерална скупштина ОУН, подразумева "убиство чланова групе", "тешке повреде физичког и менталног интегритета групе", "намерно подвргавање групе таквим животним условима који треба да доведу до њеног потпуног или делимичног физичког уништења", "мере усмерене ка спречавању рађања у оквиру групе", "принудно премештање деце из једне групе у другу" - није извршен у Сребреници.

НЕПРИМЕРЕНО ПОРЕЂЕЊЕ СРЕБРЕНИЦЕ И ХОЛОКАУСТА: Историчар Љубодраг Димић о порукама из Поточара

Мило Ђукановић придржава сандук / Фото Аваз

Употреба термина Холокауст, који означава истребљење јеврејског народа у Другом светском рату, сасвим је непримерена.

Овако историчар и члан САНУ Љубодраг Димић, за "Новости", коментарише поређење злочина у Сребреници са Холокаустом, као и речи да је то највећи масакр после Другог светског рата, које су се могле чути од председника Црне Горе Мила Ђукановића, председавајућег Европског савета Шарла Мишела, али и дела лидера региона и Европе.

- У Сребреници, која је била заштићена, али не и демилитаризована зона под заштитом ОУН, извршен је страшан злочин, али не и злочин геноцида. Том су злочину претходили подједнако тешки злочини у Братунцу и околини које су извршиле јединице под командом Насера Орића, стациониране у Сребреници. Запад је саучесник муслиманске стране у тим злочинима. Истовремено, Запад је био тај са којим је у договору Алијом Изетбеговићем, уз остало, жртвовао Сребреницу - објаснио је Димић. - Геноцид над једним народом никада није појава коју одређује искључиво време у коме се одиграла, већ друштвени феномен која има дугу предисторију. Страдању у Сребреници није претходила деценијска деструкција имена страдалог становништва, његове вере и цркве којој припада, затирања културе и идентитета. Пре би се могло рећи да се на том простору, подједнако као и у Првом и Другом светском рату, припремао и вршио геноцид над српским народом, који је означаван трајно непожељним.

Димић подсећа да су "злочини над Србима вршени у околини Сребренице у континуитету почев од 1992. до 1995. године (страдало је више од 3.500 Срба), да су Срби означавани реметилачким факториом и за њих у Босни и Херцеговини, која је сматрана искључиво муслиманском и католичком земљом, није било места.

- Говорило се јавно да су издајници домовине, означавани су комунистима, четницима, "смећем"... Даване су им анималне особине, вршена дехуманизација, одузимано људско достојанство. Означавани су русофилима, противницима новог светског поретка и Европе, сматрани елементом који је опасан по својим мислима и склоности ка заверама, револуцијама, превратима... Тешко схватљиву мржњу према Србима подстицала је пропаганда и актуелна политичка мисао (нпр. "Исламска декларација" А. Изетбеговића) - истакао је Димић. - Реализовање те ексклузивне и искључиве исламске политике суштински је значило "отварање" сукоба са Србима, тим, како су говорили преставници политичких партија и верски прелати "православним шизматицима", чије је присуство на територији коју су муслимански и хрватски политичари сматрали искључиво својом, одувек било спорно. Уочљиво је планско и систематично одстрањивање Срба из средине у којој су вековима живели. То се уклапало у концепт Алије Изетбеговића о национално и верски чистој Босни и Херцеговини. У таквом друштву, значајан утицај задобио је искључиви антисрпски, антиправославни, антијугословенски, антисловенски "расистички национализам" који је исказивао расну, верску и насионалну нетрпељивост.

Димић додаје и да "уколико се ратна дешавања на простору Братунца и Сребренице не истраже и истина, па ма каква она била, о минулом рату, али и оним претходним на том простору, не саопшти, злочини ће се понављати и у будућности.

О кривици која се стално ставља на леђа Срба је говорио и посланик "Левице" у немачком Бундестагу Александер Ној:

- Пошто Србија не жели у НАТО Срби се морају приказати као злочинци и не смеју имати жртве, а Србија се мора оцрнити. Покушава се приказати да су српски војници у Сребреници убили недужне цивиле. Не могу оценити да ли се ради о геноциду, ратном злочину или нечему другом. Али познато је да нису сви који су тамо убијени били цивили, већ и бошњачки борци који су убијени у сукобима на ратишту, што се прикрива. Велики број пронађених тела у ствари су борци муслиманске војске који су погинули у борбама. Чињеница је да жртве морају увек бити Бошњаци, Хрвати, Албанци, иако има много убијених српских цивила на Косову, у БиХ и Хрватској.

Он је додао да је 1992. године око Сребренице убијено 1.000 српских цивила од стране муслиманске војске, што је и довело до злочина у Сребреници.

- Двоструки стандарди се примењују стално. Када су Хрвати под Фрањом Туђманом протерали крајишке Србе, Запад је тада затворио очи пред протеривањем више од 100.000 људи и мноштво жртава, а уједно и помагао обуком хрватских снага. На другој страни када су на Косову протеривани Албанци, онда се говорило о хуманитарној кризи, ратном злочину и геноциду - навео је Ној, што је, како истиче, јасан показатељ да Запад појам хуманитарне кризе користи за спровођење својих циљева и да им нису важне жртве.

Пред Хашким трибуналом, како је рекао, натпросечно велики број Срба је осуђен, док су остали ослобађани, а међу њима и "Насер Орић, иако је било јасно да је починио злочин".

- Сада НАТО и ЕУ желе што пре да државе региона интегришу у ЕУ, и то све је геополитички мотивисано. Пошто Србија одбија да призна Косово, што је потпуно исправно јер јој је украдена та територија, она не може тако у ЕУ - закључио је Ној.

И функционери ЕУ слали су поруке да у "ЕУ нема места негирању геноцида".

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ : ЗАБОРАВИЛИ ЈАСЕНОВАЦ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић рекла је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио да је оно што се десило у Сребреници најгори злочин у Европи од краја Првог светског рата и додала да "то нема везе са Сребреницом, нити поштовањем жртава, већ да су све поруке из Поточара с циљем да се нападне Србија".

- Пореде са Холокаустом и у потпуности заборављају Јасеновац и све оно што се Србима десило од почетка Другог светског рата. Избрисали су све српске жртве током ратова деведесетих, нико не оде у Братунац, нико не каже ни реч о 3.000 жртава у Подрињу, а крену и да негирају и сву српску, ромску, јеврејску, али пре свега српску децу, која су на најужаснији начин страдала у првом концентрационом логору у Јасеновцу - навела је председница Владе.

У ПОТОЧАРИМА И ВОЈНИЦИ АРМИЈЕ БиХ ПОГИНУЛИ У БОРБИ

ОТАЦ СТРАДАО ТРИ ГОДИНЕ РАНИЈЕ

ТОКОМ обележавања дана злочина у Сребреници, појавила се слика девојке која над гробом свог оца држи шољицу кафе (на фотографији) коју му је донела за покој душе. Ипак, према неким информацијама, њен отац, сахрањен у Меморијалном центру као невина жртва - цивил, Нијаз Рифет Лалић, погинуо је као припадник тзв. Армије БиХ. У босанској књизи мртвих Мирсада Токача пише да је погинуо у Кладњу, 12. јула 1995. године у борбама, као војник.

Одавно се прича да се у Поточарима не сахрањују само људи који су страдали у Сребреници као цивили. Чак је и директор Меморијалног центра "Поточари" Емир Суљагић поклонио Музеју сећања, који прикупља ствари погинулих, личну карту свог оца Суља Суљагића који је погинуо 1992. у борби, а злочин у Сребреници се догодио 1995. године. У јавности су се одмах појавила питања, како је Суљагић сахрањен у меморијалном центру 2005. године, када је као припадних војске БиХ погинуо три године пре злочина у Сребреници.

Суљагић је на "Твитеру" написао да је његов отац његов херој:

- Суљагић Суљо (1952-1992) Самостални батаљон "Вољавица", погинуо од артиљеријске ватре са Нијемића (Љубовија, Србија).

Из Сребреничке организације породица погинулих су више пута указивали да се манипулише бројем жртава и да се у Меморијалном комплексу сахрањују и они који нису страдали у Сребреници.

- Шта ће лична карта припадника тзв. Армије БиХ погинулог у борби из 1992. као артефакт музеја сећања у Поточарима, кад је тадашњи високи представник Волфганг Петрич ово место основао искључиво за жртве трагедије из 1995?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)