КОСОВО НЕ ПРИЗНАЈЕМО ЈЕР ПОШТУЈЕМО ПРАВО: Амбасадор Шпаније наглашава - нећемо променити став ни под каквим притисцима!

Д. МИЛИНКОВИЋ

12. 07. 2021. у 10:00

СТАВ Шпаније у погледу територије Косово је званична државна политика, усаглашена са свим политичким актерима, независно од тога која се партија налази у Влади у датом тренутку.

КОСОВО НЕ ПРИЗНАЈЕМО ЈЕР ПОШТУЈЕМО ПРАВО: Амбасадор Шпаније наглашава - нећемо променити став ни под каквим притисцима!

Фото Танјуг

С друге стране, непризнавање државности Косова се заснива на стриктном поштовању међународног права и његових темељних начела, као што је поштовање територијалног интегритета, који су прекршени једностраним проглашењем независности те територије.

Овако амбасадор Шпаније у Београду Раул Бартоломе Молина одговара у интервјуу за "Новости" да ли позиција званичног Мадрида, који не признаје Косово, остаје иста.

Врши ли се на Шпанију притисак да промени тај свој став?

- Шпанија није ни под каквим притиском да промени свој став нити поставља било какве услове да би то учинила. Њена позиција у вези са спором око територије Косова није ни каприциозна ни самовољна, већ је резултат поштовања међународног права, као што сам претходно рекао. Међутим, тачно је да непризнавање узрокује немале проблеме Шпанији, нарочито у контексту међународних организација.

У јавности се последњих дана спекулисало да Шпанија планира да отвори своју канцеларију за везу у Приштини, као и да је високи представник ЕУ Ђозеп Борељ имао великог утицаја на доношење ове одлуке?

- Било каква одлука у том смислу би се свакако усвојила у сарадњи са нашим српским партнерима, с тим да не би претпостављала ни на који начин промену наше позиције. У том смислу треба подсетити да је велики број држава чланица ЕУ које нису признале Косово већ присутан на територији Косова, и то много пре него што је Борељ постао високи представник.

Како гледате на поједине предлоге за решавање косовског питања, а који укључују и промену граница?

- Историја нам је показала да таква врста решења ствара на дужи рок нове спорове, исте или веће од оних који су покушани да се реше, тако да треба бити веома обазрив када се дају овакви предлози који нису пожељни. У сваком случају, треба подсетити да било које решење мора да буде усвојено и прихваћено од обе стране у спору.

Србија стално упозорава да би прерастање тзв. Косовских безбедносних снага у војску угрозило стабилност региона и позива да се не смањује присуство Кфора у покрајини...

- Наравно, оваква врста иницијатива не доприноси стварању климе обостраног поверења нити стабилности региона. Управо напротив, штети поступању у доброј вери које треба да буде императив приликом решавања било ког конфликта. Шпанија је у више наврата изразила својим савезницима своју забринутост по овом питању.

Да ли је, по вашем мишљењу, Србија заслужила да напредује на путу ка чланству у ЕУ?

- Шпанија, више него ико, разуме фрустрацију Србије због неотварања нових поглавља. Дозволите ми да вас подсетим да су приступни преговори Шпаније били крајње тешки и дуготрајни. Током последњих месеци Србија је учинила напредак и нема сумње да ће ускоро, уколико настави овим путем без застоја, бити отворена нова поглавља. Приговори и окривљавање не доприносе напретку на путу интеграције, представљају удаљавање од приоритетног циља који треба да буде спровођење реформи које управо треба да омогуће чланство. Истовремено, ЕУ треба да буде свесна ове растуће фрустрације и треба да настави да показује посвећеност процесу проширења генерално, а посебно у погледу Србије.

Опредељење за ЕУ је неспорно, будући да је ЕУ главни трговински партнер и донатор Србије.

Фото Танјуг

Како коментаришете то што су се ЕУ интеграције Србије претвориле у "покретну мету" и што је кључни предуслов напредак у нормализацији односа са Приштином, која упорно кочи овај процес?

- У контактима са српским властима увек сам истицао да уколико Србија спроведе све неопходне реформе, спор са Косовом неће бити препрека за њен улазак у ЕУ. Нико неће моћи да оспори њен улазак уколико је обавила све задатке. Због тога, конфликт са Приштином не треба да одвлачи пажњу Београда од спровођења реформи које, не само да су услов за чланство у ЕУ, већ су корисне за земљу, а пре свега, за све грађане.

СЛИЧНОГ СМО КАРАКТЕРА

КАКО бисте оценили укупне односе Србије и Шпаније?

- Билатерални односи између Србије и Шпаније јесу и били су традиционално одлични. Ви Срби и ми Шпанци имамо веома сличан карактер због чега се лако споразумевамо и узајамно симпатишемо. Несумњиво је да има простора у економској и трговинској сфери за боље повезивање. Иако је током последњих година (укључујући и 2020, усред пандемије) трговинска и економска размена порасла, чињеница је да не прати изванредне политичке односе које имамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића