КУРТИ ДА ПРОМЕНИ СТАВ! Сејдиу: Игра се речима за прикупљање поена

Танјуг

11. 07. 2021. у 10:08

ЕКОНОМСКИ стручњак Дардан Сејдиу изјавио је да би премијер привременоих приштинских институција Аљбин Курти требало да промени свој радикалан став о "мини Шенгену", јер истиче да такви економски пројекти воде ка дубљој повезаности земаља Западног Балкана и њиховом приближавању Европској унији.

КУРТИ ДА ПРОМЕНИ СТАВ! Сејдиу: Игра се речима за прикупљање поена

Foto: Printskrin Youtube/ KTV - Kohavision

- Курти као (тзв.) премијер и као политичар воли да се игра речима. Он није за ''мини Шенген'', али је за регионално тржиште, није за једну ствар, али је за другу која има исто значење. Трговински споразум је важнији од споразума који се бави слободом кретања људи, значи он је више за слободу кретања капитала и робе што обавезно значи и људи - казао је Сејдиу за Косово онлајн.

Он додаје да се Курти игра речима за прикупљање поена на тзв. Косову. "Иначе, иностраним владама каже да је отворен за регионалне трговинске односе, који би требали да буду бољи", каже Сејдиу.

"Мини Шенген", је заједничка иницијатива Србије, Албаније и Северне Македоније из 2019. године о слободном протоку робе, капитала и људи у шест земаља Западног Балкана, али је од самог почетка била неприхватљива за косовске власти.

Како се наводи, осим за Куртија, балканска иницијатива "мини Шенген" није наишла ни на подршку Харадинаја.

Харадинај је сматрао да би иницијатива "мини Шенген“ могла да наштети и угрози лажну државу Косово, јер између осталог, како тврди, "омогућава повећање руског и кинеског утицаја на Балкану".

Међутим, када је на чело тзв. косовске владе дошао Авдулах Хоти, потписан је Вашингтонски споразум, у коме се тзв. Косово обавезало на прудруживање "мини Шенгену".

Сејдиу напомиње да нова влада не сме да игнорише ту обавезу и да се међународни споразуми морају поштовати.

- Да ли има нека земља осим Босне и Херцеговине, у тој ''мини Шенген'' зони где грађани (тзв.) Косова не могу да иду без личне карте. У Северну Македонију, Албанију, Црну Гору, путује се само са личном картом, Са Србијом такође имамо специјални договор из Бирселског споразума. Тај "мини Шенген" постоји у смислу слободе кретања, сада радимо на административно-процедуралним стварима - закључио је Сејдиу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)