БОЈКОТ САДА СЛАБО ПОМИЊУ: Под капом ЕУ почела дводневна рунда међустраначког дијалога о изборним условима

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

09. 07. 2021. у 21:07

ПАРТИЈЕ власти и опозиције, које су у петак почеле дводневну рунду међустраначког дијалога под посредством Европског парламента, требало би у суботу да усагласе неколико тачака око подједнаке заступљености свих учесника на изборима у медијима, финансирању и начину вођења кампање, опхођења према политичким противницима, као и бирачком списку.

БОЈКОТ САДА СЛАБО ПОМИЊУ: Под капом ЕУ почела дводневна рунда међустраначког дијалога о изборним условима

Фото Танјуг

Током лета, ове теме биће претворене у неку врсту споразума, који би требало да буде потписан средином септембра.

Ово је, како сазнају "Новости", суштина која се у петак могла чути за округлим столом у Палати "Србија", за којим су седели представници 15 парламентарних и ванпарламентарних политичких групација. Према незваничним информацијама, о бојкоту се није претерано говорило, већ је дискусија ишла у правцу да треба да се пронађе мост између власти и опозиције, прихватљив за све стране, како би на изборе, на пролеће следеће године, изашле све партије.

Централна тема у петак су били медији. У присуству представника Европског парламента Тање Фајон, Владимира Билчика и Кнута Флекенштајна и председавајућег Ивице Дачића говорило се о механизмима да све странке добију подједнак третман на Јавном сервису, али и осталим медијима.

На састанку су били председници НС Вук Јеремић, ДС Зоран Лутовац, СДС Борис Тадић, представници ССП, ПСГ, ЗЗС, ЛСВ, "Не давимо Београд"... Ту су биле и све партије које имају посланике у Скупштини.

Потпредседник СНС Александар Шапић рекао је да се нада ће се доћи до конкретних ствари и закључака.

- Странци су овде увек добродошли, као наши партнери и из многих других разлога, али да буду ту да би посредовали у разговору два представника истог народа, то је по мом мишљењу понижавајуће - рекао је Шапић и додао да разговор који протиче без присуства странаца даје конкретније резултате.

Функционер Социјалдемократске странке, Константин Самофалов изјавио је да власт и опозиција не смеју да изгубе неколико месеци у преговарањима и да, уколико постоји простор за договор, споразум треба да се донесе шест месеци пре избора:

- За нас из СДС и групе странака и покрета је од кључног значаја да се Европски парламент укључи у читав процес и због тога и не учествујемо у паралелном дијалогу. Долазимо са добром намером, али не живимо у илузији да је СНС спремна на било какве озбиљније договоре.

Према речима лидера Двери Бошка Обрадовића, води се први озбиљан разговор "власти и опозиције, али да недостаје конкретизација".

- Све приче су већ испричане, опозиција је представила своје захтеве за побољшање изборних услова. Нема потребе за причаоницом и губљењем времена, сада је власт на потезу да одговори на захтеве и да каже шта је за њих прихватљиво - рекао је Обрадовић.

Разговори се настављају у суботу.

БРНАБИЋЕВА: ПРИСУТНИ СУ НА РТС

КАО председница Владе Србије, могу да кажем да имамо медијски амбијент у коме је загарантована слобода медија и где свако може да каже све што му падне на памет - изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Она је казала и да јој је жао што види да су медији у неким земљама ЕУ угроженији него у Србији, а "они нам стално спочитавају слободу медија":

- Чекам да видим какви ће бити захтеви опозиције, али све што буде захтевано а иде ка томе да будемо друштво у коме важи владавина права, ми ћемо то урадити.

На новинарску констатацију да је један од захтева гостовање опозиције на РТС Брнабићева је одговорила да је то питање за Јавни сервис, да она није тамо уредник али да зна да је опозиција присутна на РТС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)