ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Сви оптужени се изјаснили да нису криви

Д. З.

06. 07. 2021. у 11:38

У ОСНОВНОМ суду у Приштини данас је почело суђење за убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, по оптужници специјалног тужилаштва.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Сви оптужени се изјаснили да нису криви

Фото: Д. З.

На суђењу су присутни оптужени Марко Тошић, Недељко Спасојевић,Силвана Арсовић, Раде Басара, Жарко Јовановић и Драгиша Марковић. Претресу присуствују Ваљан Куртај, председник већа, и двоје чланова судског већа Албанаца.


Суђење је почело провером идентитета оптужених и упознавањем са њиховим правима. На предлог адвоката, оптужница им није прочитана јер су са њом већ упознати. Како су адвокати рекли, нема потребе да се чита оптужница, три пута је читана и, како кажу, нема потребе за одуговлачењем. Судија је оценио да је прихватљиво да се не чита оптужница јер је став свих браниоца да су оптужени имали прилику да се упознају са оптужницом. Суд је прихватио да се не чита оптужница, а оптуженима је предочено да имају право да признају или негирају кривицу. Уколико признају кривицу имаће, како је рекао судија, олакшавајуће околности, док непризнавањем кривице суд предочава оптужницу.

Сви оптужени су се изјаснили да су разумели наводе оптужнице и да нису криви. Недељко Спасојевић признао је кривицу за поседовање оружја.

Марко Тошић, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић, Раде Басара изјаснили су се да нису криви. Жарко Јовановић такође се изјаснио да није крив, осим за поседовање оружја. За поседовање оружја без дозволе став тужилаштва је да се слажу са признањем кривице и да се настави са кривичним санкцијама за ова кривична дела.

Адвокат Љубомир Пантовић је предложио судском већу да прихвати признање кривице за поседовање оружја за његовог брањеника Жарка Јовановића.

Судско веће прихватило је признање Жарка Јовановића за кривично дело држање у власништво неовлашћено поседовање оружја.
Настављено је са доказним поступком и поновљено да су се сви оптужени изјаснили да нису криви за убиство сада већ покојног политичара Оливера Ивановића. Двоје оптужнених се терете да су део криминалне групе.Тужилаштво наглашава да постоје убедљиви докази да су Тошић, Спасојевић, Арсовић и Раде Басара деловали од 2014. до 2018. године, док су Драгиша Марковић и Жарко Јовановић злоупотребили службени положаја, Марковић као службеник полиције за одавање службене тајне.

Тужилац је потом појаснио да је 16. јануара 2018. године у Северној Митровици око 8,14 часова жртва Оливер Ивановић убијен оружјем малог калибра. На њега је пуцано из возила Опел Астра са шест метака, а ауто није имао таблице. Возило је нађено напуштено изгорело у близини места догађаја, а нема доказа ко је био у њему. Тужилаштво је става да најмање три године пре убиства сва четворица оптужених су учествовали у организованој групи, они су у континуитету поступали заједно као криминална група. Ова активност је достигла кулминацију убиством критичног дана.
 

- Битно је нагласити да нису сами поступали и имамо сумњу да је било још лица са возилом који су директно утврдили убиство. Не налазе се пред судом јер је и поред свих залагања њихов идентитет и даље непознат - рекао је тужилац, читајући оптужницу. Он је оптужио Спасојевића и Јовановића да су помогли непознатим лицима да дођу до места убиства, док је Марко Рошић свесно помагао онима који су извршили убиство, а да је пратио кретање Оливера Ивановића пре убиства, где су записане таблице у одећи покојника. Раде Басара је, по речима тужиоца, уско сарађивао са криминалном групом и скривао доказе и намерно није извршио своју службену дужност.


Силвана Арсовић је, како тврди тужилац, свесно и намерно помагала у извршењу убиства стварањем услова пошто је била упозната са насилним искључењем камера чиме је онемогућено снимање убиства. Она је 16. јануара, како тврди тужилац, само мало активирала камере тако да се не сумња да нешто није у реду. Марковић и Јовановић су, према речима тужиоца, из истих разлога 16. јануара 2018. злоупотребили службену дужност учинивши доказе неупотребљивим, узевши чауре на месту догађаја, а Драгиша Марковић упутио је шта да раде са њима. Марковић је, како тврди тужилац, извештавао једног службеника полиције у држави Србији.

Тужилац је даље рекао да је у улици Сутјеској пуцано шест пута у покојног Оливера Ивановића, на лицу места пронађено је пет чаура и један метак.
Тужилац је истакао да ће се суђење наставити сведочењем сведока. Како је рекао, велики број сведока, од којих ће бити и анонимних, а који ће потврдити оптужницу, као и да ће од суда захтевати да осумњичене прогласе кривим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМЦИ ПОТКОПАВАЈУ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора све ближа регионалној иницијативи, што није по вољи Берлина