РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ГЛАВАШ ДАНАС ПРЕД СУДОМ: Оснивачу ХДЗ-а се суди за злочине над српским цивилима

Танјуг

05. 07. 2021. у 09:54

НОВО поновљено суђење ратном злочинцу Бранимиру Главашу за убиство српских цивила током протеклог, почиње данас у загебачком Жупанијском суду.

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ГЛАВАШ ДАНАС ПРЕД СУДОМ: Оснивачу ХДЗ-а се суди за злочине над српским цивилима

Фото Архива

Главашу и осталим се ставља на терет ратни злочин почињен у Осијеку 1991.

Суђење Главашу и суоптуженима креће испочетка због измене судског већа, односно судија Тања Павелин, која је водила претходно суђење, изабрана је за судију Високог кривичног суда, пренео је ХРТ.

Судским већем у поновљеном суђењу Главашу и суоптуженима председаваће судија Кеврић.

Претходно суђење у случајевима ''гаража'' и ''селотејп'' заказано је након што је Врховни суд почетком јануара 2020. укинуо одлуку ванрасправног већа загребачкога Жупанијског суда из март 2019. према којој је поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка његовим суоптуженицима.

Главаш, некадашњи осјечко-барањски жупан, оснивач ХДЗ-а и ратни шеф секретаријата за одбрану, а касније оснивач и саборски посланик Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, одбацује оптужбе за злостављања, мучења и убиства осјечких Срба.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одлежао и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ где је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Главаш је у међувремену у јуну 2019. поднео кривичну пријаву против Крунослава Фехира за тешко убиство и ратни злочин на штету Чедомира Вучковића, а коју је Жупанијско државно тужилаштво одбацило у јулу 2020, наводећи да је вештачење приложено уз кривичну пријаву израдила особа из Србије која, према хрватским прописима, нема веродостојност нити правну снагу у Хрватској.

Фехир је током првог суђења Главашу био крунски сведок тужилаштва с обзиром на то да је у 1991., као 16-тогодишњак и припадник тзв. Приштапске бојне, између осталих, био сведок мучења Чедомира Вучковића, којег су терали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.

На претходном поновљеном суђењу Фехир више није имао статус крунског него обичног сведока, а Главаш његово сведочење сматра лажним.

Одбацивање Главашеве пријаве је подстакло Фехира да против Главаша поднесе кривичну пријаву за лажно пријављивања кривичног дела.

Председник Хрватске Зоран Милановић вратио је крајем маја Бранимир Главашу седам ратних одликовања и чин генерал-мајора које му је 2010. одузео тадашњи председник Иво Јосиповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)