ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА НАУЧНО СРЕДИШТЕ: Јединствена изложба посвећена рођендану Универзитета у Новом Саду

ЈС/НС

28. 06. 2021. у 16:03

У САРАДЊИ са Ректоратом Универзитета у Новом Саду Музеј Војводине данас у 18 сати отвориће у изложбеним просторијама Ректората изложбу “60 година Универзитета у Новом Саду” ауторке Чарне Милинковић, више кустоскиње – историчарке.

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА НАУЧНО СРЕДИШТЕ: Јединствена изложба посвећена рођендану Универзитета у Новом Саду

ФОТО: Ј.СИМИЋ

После неуспелих залагања за оснивање Универзитета на простору Војводине, велика синтеза вишевековних надања, визија коју су стварале генерације високих интелектуалаца,те  идеја и достигнућа у области науке и образовања остварила  се 1960. године када је Народна скупштина Републике Србије донела Закон о оснивању Универзитета у Новом Саду, којим су раније основани факултети повезани у јединствену новосадску академску заједницу.

Данас Универзитет у Новом Саду повезује људе, простор и време. Представља једно од највећих образовних и научних средишта у Централној Европи, са више од 50.000 студената и 5.000 запослених на 14 факултета, и три института у четири историјска универзитетска града, Новом Саду, Сомбору, Суботици и Зрењанину.

Дан новосадског Универзитета  се сваке године обележава на Видовдан, 28. јуна, те ће и ове године уз текући програм и у наставку свечане академије која почиње у 18 часова, бити отворена и поменута изложба.

Ауторка изложбе је, у две изложбене целине, приказала настанак и развој новосадског Универзитета од најранијих идеја о његовом оснивању, које су се појавиле још у 18. веку, па до данашњих дана, када се у његовом саставу налази четрнаест факултета и три института.

У павиљону Ректората дат је кратак осврт на векове. Такође, приказана је и структура управљања Универзитетом, те је тај простор посвећен управо свим ректорима као и Ректорату уопште.

Други изложбени простор је посвећен свим факултетима и институтима који појединачно баштине богат рад, кроз који као академска заједница дају велики допринос даљем развоју просперитетног друштва.Дизајн изложбе и каталога осмислио  је професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду, мр Дарко Вуковић.

Међу најзначајнијим претечама данашњег новосадског универзитета су Норма - школа за образовање српских учитеља, основана 1778. године у Сомбору и Препарандија основана 1812. године у Сент Андреји, чије је седиште 1816. године пресељено у Сомбор.

Најзначајнију улогу у развоју научне мисли од 19. века имала је Матица српска – настарија културна и научна институција српског народа, основана 1826. године у Пешти, која је 1864. године пресељена у Нови Сад. Развоју правне науке и правног образовања на простору данашње Војводине посебно је допринео Правни факултет у Суботици, основан 1920. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)