ЖИВЕЛО "ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО" СРБИЈЕ И КИНЕ: Кинеске вести о разговору председника Александра Вучића и Си Ђинпинга

Novosti online

25. 06. 2021. у 09:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је телефоном у четвртак са кинеским председником Си Ђинпингом.

ЖИВЕЛО ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ: Кинеске вести о разговору председника Александра Вучића и Си Ђинпинга

Фото Танјуг

Том приликом Си Ђинпинг је рекао да српски народ припада оној нацији која високо цени и негује пријатељство. Између Кине и Србије постоји јако "челично пријатељство", које заслужује да га чувамо и развијамо генерацијама.

Обе земље се суочавају са приликама и изазовима, а Кина је спремна да заједно са Србијом полазећи од стратешког нивоа као и дугорочног угла, разматра и развија билатералне односе, на тај начин да наши пријатељски односи буду временом што чвршћи.

Си Ђинпинг је нагласио да се међусобно подржавамо у напорима у циљу очувања државног суверенитета и безбедности. Кина подржава пут развоја који је народ Србије изабрао. Обе стране треба брзо да унапреде "један појас и један пут" са високим квалитетом, да развијемо нови програм сарадње и заједно планирамо развој.  

Треба да будемо заједно и у борби против корона вируса, у обнови економије и климатских промена. Кина је спремна да Србији пружи помоћ у борби против короне уколико то буде потребно - истакао је кинески председник.

Председник Вучић честитао је стогодишњицу оснивања КП Кине. Кина је постигла велики успех и постала богата нација. Такође, Кина је значајан фактор у очувању мира и развоја у свету.

Вучић је изразио уверење да ће КП Кине даље водити Кину напред на путу социјализма са кинеском бојом. Кина је велики пријатељ Србији. Пријатељски односи су сада на највишем нивоу, а Србија је поносна са таквим "челичним пријатељством". Кина је пружала дугорочну помоћ Србији у борби против короне и тиме још једном допринела јачању и консолидовању пријатељства. Србија ће активно учествовати у "један појас и један пут" и да унапреди конкретну сарадњу у свим областима. Живело пријатељство између Србије и Кине - поручио је председник Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)