ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ О КОСОВСКОМ ПИТАЊУ: Знам шта су "црвене линије" сигурно нећу откривати карте

Танјуг

24. 06. 2021. у 17:55

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић каже да је неразумно да се открију све карте у вези са решавањем питања КиМ, али да се зна шта су “црвене линије”, шта су премисе и да је у интересу безбедност Срба на КиМ.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ О КОСОВСКОМ ПИТАЊУ: Знам шта су црвене линије сигурно нећу откривати карте

Фото: Танјуг/Ј.И.

- И онда улазите у преговоре - рекла је Брнабић у Скупштини Србије одговарајући на питање самосталног посланика Влада Глишића о платформи за Косово, који је оценио да Србија углавном реагује на предлоге из Приштине.

Премијерка је казала да је све што се тиче дијалога са привременим институцијама у Приштини садржано у Уставу Србије, и то је позиција која се, каже, чува и брани, пре свега председник Александар Вучић који води преговоре.

- Понашамо се у складу са истином, а то је да је КиМ покрајина у склопу Србије - истакла је Брнабић.

Она је рекла да јој је нејасно да неко стално инсистира да се каже које су наше позиције и да тако изгубимо било какву могућнност да у дијалогу нешто добијемо.

- Нећу откривати наше карте. Знам које су нам позиције, али мислим да се ти разговори дешавају у складу са Уставом Србије, покушавамо да заштитимо мир, дугорочну стабилност и да спасимо што се спасти може - рекла је Брнабић.

Каже да је много учињено паметним потезима и паметном политиком, а да се открију позиције не би била паметна политика.

Брнабић је казала и да ЕУ не прихвата независност (тзв.) Косова, наводећи да је ЕУ статусно неутрална.

Одговарајући на питање шта је план ако државе које нису признале КиМ попусте под притисцима, Брнабић је рекла да влада води реалну политику, као и да плана има, додајући да није мислила да ће неко поставити уопште такво питању због досадашњих резултата.

- Први пут је неко суспендовао кампању лажне државе Косово зато што се уплашио од кампање одпризнавања коју смо успешно спроводили. Камо среће да су то радили Ђилас, Тадић. Тада је био талас признавања, а ми смо успели да издејствујемо - добро ево суспендујемо једно и друге док не завршите преговоре, је л' разумете која је то политичка победа - упитала је Брнабић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)