СТАРЕ УЦЕНЕ ЕУ ПО НОВОЈ ШЕМИ: Србија у Луксембургу "награђена" за оно што је давно испунила у процесу европских интеграција

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

23. 06. 2021. у 21:19

МЕТОДОЛОГИЈА нова, а уцене старе. Тако би се, у најкраћем, могао описати наставак евроинтеграција Србије, који је означен у уторак симболичним отварањем такозваног првог кластера.

СТАРЕ УЦЕНЕ ЕУ ПО НОВОЈ ШЕМИ: Србија у Луксембургу награђена за оно што је давно испунила у процесу европских интеграција

Наша делегација на састанку са Борељом / Фото Танјуг

Одмах упада у очи да поглавље 35, које третира "Остала питања", и које се у случају наше државе односи на Косово, и већ је отворено, није у нацрту шеме сврстано ни у један кластер!

У ЕУ су "Новостима" објаснили да је то због тога јер за ово поглавље не постоји тзв. бенчмарк, односно утврђена правила.

- Поглавље 35 обично покрива разна питања која се појаве током преговора и у принципу се обрађује на крају, али за Србију је то посебан случај с Косовом - рекли су нам у Европској комисији.

То практично значи да ће се Косово, на неки начин, третирати као посебан, "неписани кластер", што нам представља и додатну обавезу у односу на друге. Стари захтеви и обавезе, међутим, опстају, и када је реч о инсистирањима из Брисела, и када се ради о билатералним споровима с комшијама. Најбољи пример за то су најновији услови испоручени из Загреба, па најављену "брзину" приступања треба врло условно схватити.

У Луксембургу је, уз учешће премијерке Ане Брнабић, нашој земљи омогућено да отвори први кластер. То конкретно значи да смо откључали једну од шест великих области, под називом "Основна поглавља", у коју улазе Правосуђе и основна права (23), Правда, слобода и безбедност (24), Јавне набавке (5), Статистика (18) и Финансијска контрола (32). По новој методологији, овај кластер и треба да буде отворен први, а затворен последњи.

Имајући у виду да се Србији признаје све што је досад урадила у процесу европских интеграција, ми смо већ отворили сва поглавља у оквиру првог кластера, па је било потребно само да у Бриселу то коначно и конкретно прихвате, што су управо учинили.

Премијерка Брнабић је истовремено саопштила да смо спремни за отварање и кластера 3 и 4. Трећу групу, "Конкуренција и инклузивни раст", сачињавају области Информационо друштво и медији (10), Опорезивање (16), Економска и монетарна политика (17), Социјална политика и запошљавање (19), Предузетништво и индустријска политика (20), Наука и истраживање (25), Образовање и култура (26) и Царинска унија (29), док су у четвртој, под називом "Зелена агенда и одржива повезаност", Саобраћајна политика (14), Енергетика (15), Трансевропске мреже (21) и Животна средина и климатске промене (27).

У трећој групи отворили смо већ три од укупно осам поглавља и два чак привремено затворили, док нам у четвртој преостаје отварање свих пописаних области.

Досад смо, иначе, од 35 поглавља отворили 18, а са кластерима 3 и 4 имали бисмо 25.

МИНИСТАРСТВО: НИШТА СЕ НЕ МЕЊА

ПРЕГОВАРАЧКО поглавље 35 - Остала питања није сврстано у појединачни кластер, већ се заједно са поглављем 34 - Институције, квалификује као посебна тема. С обзиром на то да се у контексту преговарачког процеса напомиње значај регионалне сарадње и добросуседских односа, кроз постизање "Свеобухватног споразума о нормализацији између Београда и Приштине", може се закључити да по карактеристикама поглавље 35 припада групи политичких поглавља и највише конвергира поглављима 23 и 24 из Кластера 1 - Основе. Поглавље 35 је отворено међу првима у децембру 2015. и његов статус се није променио ни по новој методологији - кажу у Министарству за европске интеграције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)