СТУДЕНТИ И МЛАДИ ЉУДИ СУ ЗАКОН: Палма у Скупштини говорио о Закону о високом образовању и студентском организовању

Новости онлине

23. 06. 2021. у 18:05

ЛИДЕР Јединствене Србије Драган Марковић Палма говорио је данас у Скупштини Србије током расправе о Закону о високом образовању и студентском организовању о важности образовања младих људи.

СТУДЕНТИ И МЛАДИ ЉУДИ СУ ЗАКОН: Палма у Скупштини говорио о Закону о високом образовању и студентском организовању

Фото: Танјуг

- Јединствена Србија предлаже да се, пре почетка нове уписне године у средње школе и факултете, свима да информација на основу статистичких података, који су то смерови у средњим школама и на факултетима који ће имати већу могућност за запослење, јер једно је шта ви волите као млад човек, а друго је да ли та струка има будућност. Такође, важна је едукација студената након што дипломирају. Да се уведе нека обавеза у приватним компанијама, како би ти студенти имали праксу. Јер данас када тражите посао питају вас и за стручну спрему, али вас питају и шта знате да радите. И онда након праксе, власник те компаније ће рећи "од ових 10 који су били на пракси 5 остају у компанији да раде за стално". То је веома важно, јер се у Србији много нових фабрика отворило и отвара се и даље, разних профила. Зато је важно да се пре уписне године каже шта је то што привреда тражи. Данас су услови за школовање у Србији много бољи него пре 10 година и зато што су веће плате родитељима и веће пензије декама и бакама - изјавио је данас председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

- Студенти и млади људи за Јединствену Србију су закон. И ми то не говоримо само декларативно, већ показујемо делима. Већ 15 година сви ђаци у Јагодини који заврше 4. и 8. разред основне школе иду бесплатно на летовање у Црну Гору, а сви који заврше средњу школу у Грчку у Паралију. Након одлука које су у Црној Гори донели политичари, а не народ, ми смо одлучили да и основци летују бесплатно у Грчкој у присуству једног од родитеља, пошто се ради о малолетницима. Сваке године најмање 700 студената водимо у Беч, о трошку донатора, али само на екскурзију и да виде како њихове колеге живе и раде у Бечу. Беч је највећи српски студентски град ван Србије. Ту може да се види како после 23 часа у главној бечкој улици Картнер страсе нема нигде никога, а погледајте како је на пример у Кнез Михајловој или било где у Србији после 23 сата - каже Марковић.

- Ја знам 3 до 4 средње школе и један факултет који раде годинама, а немају одговарајућу акредитацију. Ако они годинама раде и изводе неку децу на пут, зашто да им се не да акредитација за рад. Ако сте им дозволили да раде, онда им дајте и акредитацију - оценио је Марковић.

- Данас више деца не раде „пешке“, односно све раде компјутери и имаћемо велики проблем у будућности. Данас имате случај да када питате младог конобара колико је 7 пута 8 он не зна, јер све за њега ради фискална каса и компјутер. И у реду је дигитализација, али уништићемо природну памет, а добићемо вештачку памет. Други велики проблем је тај што на факултетима нема спортских активности. Нестала је спортска активност, нема физичког одгоја, а ми смо земља спортских талената и Србија има одличне услове, има спортске хале, спортске терене, али нема одговарајућег предмета. Физичко мора да постоји. Од 250.000 студената, колико их има у Србији, ми бисмо на тај начин видели који су таленти за који спорт. Ако хоћемо да имамо здраву нацију, морамо да имамо физичко - сматра Драган Марковић Палма.  

 -Мора да постоји аутономија студената и њихова организованост кроз студентски парламент. Али ти студенти морају да колективно одлучују, да не буде дато персонално поверење некоме, као што су студенти својевремено дали поверење Драгану Ђиласу и када је он обећавао тадашњим студентима да ће бити много боље само ако он буде њихов представник, а где је данас Ђилас и колико милиона евра има, а где су данас ти тадашњи студенти. Ти студенти су сигурно имали добру намеру, али су дали поверење Ђиласу челоколонашу који је још тада показао да ради само за себе - рекао је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)