БРНАБИЋ У ЛУКСЕМБУРГУ: Поносно ћу представити све што је Србија урадила

Танјуг

22. 06. 2021. у 20:00

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић, каже да је Међувладина конференција ЕУ Србија озбиљан и позитиван сигнал како за реформске процесе тако и за европски пут земље.

БРНАБИЋ У ЛУКСЕМБУРГУ: Поносно ћу представити све што је Србија урадила

Танјуг

Брнабић је по доласку у Луксембург најавила је да ће званичницима земаља чланица и институција ЕУ представити све што је Влада Србије учинила у претходних неколико месеци, првенствено у области владавине права, али и како би била спремина за отварање најмање два кластера.

- Надам се отвореном и искреном разговору са представницима држава чланица, Европске комисије и шефом дипломатије ЕУ, где ћемо да покушамо да дефинишемо шта је то што додатно треба да урадимо како бисмо добили још позитивнији сигал од стране ЕУ и држава чланица, а то је отварање, надам се, најмање два кластера до краја године - изјавила је Бранабић.

Премијерка је најавила да ће у разговорима са ЕУ званичницима фокус бити на кластеру један који се тиче тзв. фундаменталних права и вредности и где је Србија већ отворила сва поглавља.

Брнабић је додала да ће се разговарати и о регионалној сарадњи и напоменула да у оквиру свог приступног процеса Србија увек лобира за читав регион.

- Ја знам шта је Србија урадила и шта свакодневно ради и могу да гарантујем да ниједна земља није урадила више од Србије у области владавине права у последњих неколико месеци. Једва чекам да представим шта смо све урадили и стојим иза тога. Поносим се свим оним што смо урадили и начином на који смо то урадили - каже Брнабић.

На питање новинара о "замеркама" Хрватске на рачун Србије, а које се односе на питања ратних злочина и сарадње са Трибуналом у Хагу, премијерка Брнабић оцењује да је у ЕУ већ виђено да се билатерална питања постављају као ”непробојни зид” на путу евроинтеграција и нагласила да то види као проблем ЕУ, а не као европску вредност.

- Као председница Владе Србије и загрижени Европејац верујем у европске вредности. Ми реформе имплементирамо зато што у њих верујемо и верујемо у наш европски пут и желимо да живимо у таквој држави. Без обзира да ли ће бити или неће бити отварања кластера или затварања поглавља ми ћемо наставити са реформама - поручила је Брнабић.

Она је закључила да ће Србија на постављање билатералних питања одговорити "искрено и реформама" и додала да је Србија по питању кажњавања злочина и злочиналца већ урадила много више од других у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)