АЛБАНЦИ РАДЕ ПО РЕЦЕПТУ ЂУКАНОВИЋА И УСТАША: Хоће да створе свог Мираша Дедеића!

Танјуг

22. 06. 2021. у 16:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће на КиМ покушати, као и у Црној Гори, да праве православну цркву када им не буде успело лажно присвајање косовског културног наслеђа.

АЛБАНЦИ РАДЕ ПО РЕЦЕПТУ ЂУКАНОВИЋА И УСТАША: Хоће да створе свог Мираша Дедеића!

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Што се тиче косовског наслеђа на коме они инсистирају, то је нешто о чему су кренули да говоре у том смислу госпође Олбрајт и Клинтон, које су веома утицајне. Али, плашим се да ће они у будућности када буду видели чврстину и снагу наше цркве на терену и одлучност српске државе, ићи на нешто слично као у Црној Гори и покушаће, као са Мирашом Дедеићем у ЦГ, формирање православне цкрве на Косову - рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Каже да су то покушали и у Хрватској током Другог светског рата, када су измислили хрватску православну цркву.

Вучић додаје да постоји документ када су 420 Срба из Каменова код Карловца покатоличили у једном дану и дали им усташке симболе.

То су њихови планови и у то нема никакве сумње.

- Тако и за КиМ, видећете већи утицај породице Гаши него свих Немањића и њихових потомака у изградњи манастира било где на КиМ, и то је оно што албанска деца уче. И по том питању без подршке међуанродне заједнице тешко да ћемо моћи било шта да сачувамо, ма колико се борили - казао је Вучић.

Додао је да нема ништа да замери Жозепу Борелу и Мирославу Лајчаку јер су били коректни у Бриселу и да разуме да су морали да буду баланс, али да им замера на изјавама после састанка што нису рекли чему су присуствовали.

- Када се прича о ЗСО, ту не нема довољно одлучности и притисака на Албанце и сви гледају како да им угоде. И готово деценију је тако - навео је председник.

По питању повраћаја имовине на КиМ, Вучић каже да има 70.000 захтева за повратак у станове и куће у Приштини, Пећи, Призрену, Урошевцу и другим местима, али да је ту агенцију на КиМ водио један од озлоглашених припадника ОВК.

Вучић додаје да Срби дођу са свим папирима који потврђу да су ту живели 50 година, али да им Албанци кажу да је то све фалсификовано и доведу два лажна албанска сведока који кажу како су они ту живели и добију станове.

- Нема тог суда који ће то да вам врати - рекао је Вучић и додао да Албанци сву имовину хоће да конвертују у имовину наводне Републике Косова. Додаје да ће се Срби, ипак, борити по том питању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)