СРБИМА УДАРИЛИ ЖИГ ГЕНОЦИДНИХ! Оно што нису успели Британци 2015. у УН, спровео део владајућег савеза у Црној Гори уз помоћ Ђукановића

Е. В. Н.

19. 06. 2021. у 09:00

УСВАЈАЊЕ отворено антисрпске резолуције у црногорском парламенту о наводном геноциду у Сребреници сигурно неће проћи без адекватног одговора Србије. Према сазнањима "Новости", Београд ће повући одговарајуће потезе, пре свега према премијеру Здравку Кривокапићу и председнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу.

СРБИМА УДАРИЛИ ЖИГ ГЕНОЦИДНИХ! Оно што нису успели Британци 2015. у УН, спровео део владајућег савеза у Црној Гори уз помоћ Ђукановића

Алекса Бечић, Мило Ђукановић и Здравко Кривокапић / Фото М. Ђушевић/CDM

Ове мере највероватније неће бити видљиве јавности, али нема сумње да државни врх Србије неће седети скрштених руку на отворено деловање против њених интереса.

Да би и Београд могао да заоштри своју политику према Црној Гори, наговестио је у петак министар унутрашњих послова Александар Вулин:

- Они који су у црногорском парламенту гласали за резолуцију о Сребреници исписали су се из Срба. Кривокапић је последњи пут разочарао Србе, после ове бруке више ништа од њега не може да нас разочара - изјавио је Вулин.

Он је најавио личну иницијативу као контрамеру:

- Председник Вучић није човек који забрањује, али тражићу од њега да се онима који су гласали за резолуцију забрани улаз у Србију. Нека своје породице добро распоређене по Београду виђају у Црној Гори - поручио је министар унутрашњих послова.

Да ће најновији скандал Подгорице у режији Здравка Кривокапића, Дритана Абазовића и Алексе Бечића, уз помоћ Мила Ђукановића далекосежно утицати на односе Србије, Републике Српске и Црне Горе било је јасно и пре него што су посланици њихових странака, у садејству са до јуче опозиционом Демократском партијом социјалиста притисли зелене тастере у парламенту. Ипак, гласање о сребреничкој резолуцији о геноциду, удаљило је Београд и Подгорицу на досад највећу дистанцу, а Црну Гору увело у драстичну политичку кризу која би лако могла да се заврши сломом актуелне владе, реконструкцијом или - новим изборима.

Окосница дојучерашње владајуће већине, окупљене у коалицији "За будућност Црне Горе" скандалозну и провокативну резолуцију изгласану у пакету са сменом министра правде Владимира Лепосавића оцењује као издају изборне воље гласача и само последње - никако и једино - изигравање поверења српског народа у Црној Гори.

Со на отворене ране званичног Београда, Бањалуке, али и Срба у Црној Гори, насула је чињеница да је у Подгорици, на малој сцени, прошло оно што је 2015. тешким напорима осујећено у великој међународној арени - Савету безбедности УН. Исте тврдње и подметања Велика Британија је запаковала у сличну резолуцију којом се такође потцртавала историјска одговорност српског народа. Само захваљујући руском вету, овај опасни маневар Лондона је спречен.

Да скандал буде већи, у односу на британски текст Подгорица је отишла и корак даље, па је у свој документ уградила и "казнени елемент" за - негирање геноцида. Наиме, у тачки 4 резолуције наведено је да се "позивају надлежне институције на примену позитивних прописа када су у питању радње и дела јавног негирања постојања или умањења геноцида у Сребреници"!

Фото Скупштина ЦГ

Овога се нису досетили чак ни Британци, који су у 16 тачака нацрта резолуције "осудили геноцид", а његово порицање "видели као препреку помирењу и оптерећење за жртве", без позивања на кажњавање оних који то чине.

И у британском, као и у документу парламента у Подгорици, помиње се бројка од 8.000 страдалих у Сребреници. Али, Британци су у свом нацрту јасно апострофирали да је било жртава на свим странама током сукоба у Босни и Херцеговини, што званична Подгорица само немушто помиње.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да је у црногорској резолуцији апсолутно све спорно:

- Кривокапић очигледно хоће да буде "већи католик од папе". Пошто нема никакву озбиљну подршку у Црној Гори, ни међу српским корпусом, а ни међу присталицама ДПС, има евидентну потребу да се доказује западним менторима, као неко што је урадио нешто што није ни Мило Ђукановић. Ово је крајње сраман потез Кривокапића и ово је велико питање да ли српска заједница треба да подржи оваквог премијера.

Да је усвојена резолуција направила досад највећи процеп у редовима прошлогодишњих победничких коалиција, чија је сарадња сада под великим упитником потврђују жестоке реакције из Демократског фронта. Лидери овог савеза Андрија Мандић и Милан Кнежевић акт о Сребренци не признају, јер се њоме Србија, РС и српски народ означавају - геноцидним.

- Овај документ за Црну Гору је срамнији од признавања независности лажне државе Косово. Он дугорочно значи укидање Републике Српске. Трагично је и срамотно што су се Кривокапић, Бечић и Абазовић приклонили Ђукановићу. Због тога ће странке у оквиру наше коалиције одлучити о даљим корацима у новонасталој политичкој кризи - рекао је Мандић.

Милан Кнежевић, који се поводом исхода гласања у Скупштини, у петак извинио Србији и целом српском народу, исцртао је обрисе платформе за будуће разговоре са Бечићем и Абазовићем:

- Или ће да направе отклон од бившег режима или ће се ићи на нове парламентарне изборе.

Мандић је нагласио и да ће Фронт сам доносити одлуке о свом деловању и да неће питати ни Србију, ни Русију, ЕУ, нити Александра Вучића:

- Али поносни смо на то што су тај Вучић и Србија урадили на корист Црне Горе. Очигледно је да Србија и српски народ морају да трпе и ударце из Црне Горе почев од признања независности лажне државе Косово, па до проглашавања српског народа за геноцидни.

Да се Кривокапићев политички компас врти без икаквог правца, потврђује и његов коментар да је "усвојена резолуција о Сребреници заиста била непотребна, јер продубљује поделе и сукобе у друштву, а уз то нема је ни БиХ".

- Црна Гора је већ имала усвојену декларацију европског парламента о догађајима у Сребреници - написао је Кривокапић на свом твитер-налогу. У покушају да се огради од политичког скандала он поручује:

- Извршна власт је потпуно одвојена од законодавне власти, а свако у парламенту има једнако право да гласа по слободној вољи. Одлука је била на Скупштини и ја као председник Владе нисам ни иницирао ни подржао доношење ове резолуције.

Свега који сат раније, Кривокапић је лансирао теорију да Демократски фронт заједно са ДПС и њеним бившим коалиционим партнерима директно договара обарање Владе. Доказ ове сарадње он је видео у повлачењу посланика ДФ из Скупштине.

Нешто касније он је одбацио тврдњу да постоји нова већина, и поручио да неће бити премијер против воље народа.

Премијеру Кривокапићу лидери ДФ још пре гласања поручили су да ако резолуција о Сребреници и смена министра Лепосавића буду изгласани заједно са ДПС, да га више неће ни формално сматрати за премијера. Логичан корак на црногорској политичкој сцени, отуд, многи виде у - замени личности на премијерском месту.

ОСАМ ТАЧАКА ДОКУМЕНТА СКУПШТИНЕ У ПОДГОРИЦИ

1. Најоштрије осуђује геноцид у Сребреници

2. Потврђује да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог светског рата у којем је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности

3. Осуђује покушаје приписивања одговорности или кривице српском, бошњачком, хрватском или било којем другом народу за геноцид, злочине против човечности или друге злочине, јер одговорност може бити искључиво индивидуална, а ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки

4. Позива надлежне институције на примену позитивних прописа када су у питању радње и дела јавног негирања постојања или умањења геноцида у Сребреници

5. Наглашава значај и потребу да се установи 11. јул даном сећања на жртве Сребренице

6. Потврђује решеност државе Црне Горе, кандидата за чланство у ЕУ и пуноправне чланице НАТО алијансе, да афирмише вредности мира и стабилности и мултиетничког склада

7. Позива надлежне институције на спровођење истрага и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човечности

8. Најоштрије осуђује све злочине почињене у ратовима на простору бивше Југославије, изражава саосећање за све жртве као и за њихове породице и наглашава значај постизања правде и дугорочне подршке преживелима, апелујући на помирење у региону, јачање међунационалне и међуверске толеранције, разумевање и солидарност.

СВИ СПОРНИ ПОТЕЗИ КРИВОКАПИЋА

* Стао иза одлуке Ђукановића да протера српског амбасадора Божовића

* Божовићеве изјаве о Подгоричкој скупштини 1918. и уједињењу са Србијом окарактерисао као вређање суверенитета Црне Горе

* Честитао Дан Републике Српске, па се правдао због тога.

* Честитао дан независности лажне државе Косово, што је јавности открио вицепремијер Абазовић

* Кривокапић одбио да подржи листу "За будућност Никшића" на локалним изборима у овом граду

* Тражио смену министра правде Лепосавића због изјаве у којој је довео у сумњу пресуде међународних судова да се у Сребреници догодио геноцид

* Одложио потписивање Темељног уговора са СПЦ

* Уз помоћ Ђукановићевог ДПС прогурао у Скупштини срамну резолуцију о Сребреници

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ OБРАТИО СЕ ГРАЂАНИМА

СРБИ, ГЛАВУ ГОРЕ, ХТЕЛИ СУ ДА ОБЕШЧАСТЕ НАШ НАРОД

 

Фото А. Станковић

ПОВОДОМ резолуције усвојене у црногорској скупштини огласио се у петак и председник Србије Александар Вучић:

- Поштовани грађани Србије и српски народе. Претходних дана и недеља били смо изложени великим притисцима. Очекивали смо их од свих оних који су учествовали у покушају стварања такозваног независног Косова, и од свих оних којима не пада лако чињеница да Србија напредује најбрже у својој историји. Очекивали смо их од свих оних који би управо зато желели да Србију ослабе, али нисмо их очекивали од оних који су нам увек били најближи - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је његова порука упућена српском народу где год да живи, који мора да издржи нападе и притиске.

- Није наша ни срамота ни кривица, само треба да држимо главу високо уздигнуто, да радимо што је могуће више, и да се боримо још снажније. Да се боримо за своју Србију и све наше грађане. Да одговоримо на сваку оптужбу, али да и даље градимо мир и чувамо стабилност. Да никога не вређамо и никоме не радимо оно што нама раде - истакао је председник.

Вучић је рекао да ће Србија у наредним данима анализирати све одлуке црногорског парламента, и навео је да нећемо доносити исхитрена решења.

- Нећемо ни вређати оне који су доносили те одлуке против интереса Србије. Наше је да народу у Црној Гори кажемо да смо увек били уз њих и да ћемо и даље бити. Ми ближе од њих немамо. Никада нико неће моћи да нас раздвоји. Али, према онима који су доносили политичке одлуке само да би напакостили Србији, умећемо да се односимо онако како заслужују. Спремни смо да помогнемо људима и у Никшићу, Беранама, Подгорици, на приморју... али ћемо умети да направимо однос какав заслужују властодршци који доносе одлуке никада не консултујући Србију и који гледају како да увреде нашу земљу и обешчасте наш народ. За њих ћемо увек имати адекватан одговор. Он ће бити миран, али никада кукавички и поданички, јер ми немамо газде у страним амбасадама. Једино смо слуге српском народу.

Председник је позвао народ Србије "да дигне главу горе" и најавио:

- Биће још резолуција у региону и све ће бити преписане из британске резолуције у Савету везбедности УН. И сви ће да говоре како то није уперено против српског народа, а свима вам је јасно згог чега су и против кога донете. Али, ми ћемо да наставимо да разговарамо са свима и да показујемо народима у окружењу да са њима желимо најбољу сарадњу, а Србију у њеном успону нико неће моћи да заустави.

ДОДИК: НЕПРИЈАТЕЉСКИ ЧИН

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик одлуку Скупштине Црне Горе види као апсолутно "непријатељски чин".

- Несхватљиво је да црногорски парламент изгласа резолуцију о Сребреници, а да се то још није догодило у БиХ. Ако Парламентарна скупштина БиХ није донела сличан документ, онда се поставља питање зашто је то урадила Црна Гора, али и да ли је то акт мешања у унутрашње ствари других држава. Ако политика БиХ није могла да дође до консензуса о том питању, како је могуће да они имају право о томе да причају. Или тиме перу сопствену савест - запитао се Додик.

МИРНА ЈУРИШАЛА НА МАНАСТИР

ГРАЂАНЕ Цетиња који су пред очима незаинтересоване полиције насртали на капију Цетињског манастира, наводно револтирани грађевинским радовима, предводила је Мирна Никчевић, дипломата Ђукановићевог режима. Она је отпуштена из службе после тешког испада, када је јавно позвала да се "Саборни храм у Подгорици спали заједно са верницима".

Током инцидената пред манастиром група преступника, жаргоном улице вређала је свештенство, покушавајући чак и да насилно уђе у порту манастира. Све време, полиција је мирно гледала групу изгредника. Тек после покушаја провале у двориште храма одлучила се да заведе ред.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)