СЕБАСТИЈАН КУРЦ И МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК: Надамо се деблокирању приступног процеса за земље Западног Балкана

Танјуг

18. 06. 2021. у 14:30

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц истакао је данас да је веома битно да се Западни Балкан врати на „радар ЕУ“, јер је приближавање тог региона важно, како за Западни Балкан, тако и за саму ЕУ.

СЕБАСТИЈАН КУРЦ И МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК: Надамо се деблокирању приступног процеса за земље Западног Балкана

Фото: Танјуг/АП Пхото

Курц је, на конференцији за новинаре после Самита о Западном Балкану, на којем је учествовала премијерка Ана Брнабић, рекао да је позвао своје колеге из региона јер је Западни Балкан веома битан за Аустрију.

С тим у вези је подсетио на тесне економске, историјске, људске и културне везе.

- Имамо и пуно људи у Аустрији пореклом са Балкана, а имамо истовремено ситуацију да је Аустрија најважнији инвеститор на Балкану. Те државе су важан економски партнер, многа радна места на Балкану, али и у Аустрији зависе од те снажне сарадње - истакао је он.

Курц је казао да се Аустрија већ дуго залаже за европску интеграцију Западног Балкана, да подржава реформе.

- Пандемија је не само ЕУ, већ и државе Западног Балкана снажно потресла, и довела до тога да су многе теме потиснуте. Сада је време да се поново бавимо Западним Балканом - објаснио је он.

Пренео је да је са премијерима региона разговарао на три теме, при чему је прва била заједничка борба против пандемије.

- Знате да смо пандемију победили тек када све државе буду победиле ову пошаст. Сами не мозете победити пандемију. Снажном сардњом коју сада имамо уверен сам да ћемо постићи важан успех - рекао је он.

Подсетио је да је Аустрија координисала донацију вакцина ЕУ, те пренео да је аустријска влада донела одлуку да донира милион доза вакцина региону.

- Од августа до краја године испоручићемо милион доза вакцина - најавио је Курц.

Поред тога, истиче, да се Аустрија на европском нивоу залаже да се сва правила за путовања која се сада усаглашавају буду договорена и са трећим државама, а тако са земљама Западног Балкана.

Друга тема, додао је, била је приступна перспектива региона.

Указао је да постоје и даље изазови, као што су дијалог Београда и Приштине, али и много посла на реформама у свим државама.

Међутим, додаје да је остварен и напредак, који мора бити признат од стране ЕУ.

С тим у вези Курц је посебно апострофирао Србију, рекавши да се та земља позитивно развија, и да то мора бити признато од ЕУ, односно награђено.

Истакао је да постоји различити напредак земаља Балкана на путу ка ЕУ, али и да је приметан свуда застој у том процесу.

- То повезујем са пандемијом, јер је Брисел био фокусиран на борбу против Ковида 19. Сада мора бити циљ да друге теме ставимо на агенду - поручио је он.

Курц је рекао да се Аустрија усагласила са Словенијом, која током председавања ЕУ Западни Балкан ставља висок на агенду приоритета.

- Надам се да ћемо тако дати свој допринос да после Ковида покренемо нову динамику у процесу европског приближавања Балкана - објаснио је он.

Трећа тема Самита, рекао је, била је борба против илегалне миграције.

Казао је да борба против илегалне миграције може бити успешна само деловањем са партнерима, а државе региона су значајни партнери за Аустрију.

- Договорили смо да сарадњу даље проширимо, да помогнемо државама Западног Балкана у тој борби. То неће бити помоћ тим државама, већ нешто од чега ми профитирамо. Што се пре стане на пут илегалној миграцији то је већа шанса да мигранти не дођу до ЕУ - објаснио је он.

Рекао је да је циљ да се балканска рута учини што неатрактивнијом, чиме би се спречило да мигранти крену на пут ка ЕУ.

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је казао да је Самит у Бечу важан догађај у време рефлексије и обновљеног фокуса на Западни Балкан.

Подсетио је на повезаност ЕУ и Западног Балкана, указујући да је Унија највећи донатор, инвестит

ор и трговински партнер региона.

Истовремено, констатовао је, да после 18 година од Солуна, није дошло до већег помака у приступању региона Унији.

Указао је да је само једна држава постала чланица, две преговарају, а остале још нису отвориле приступне преговоре.

- То показује да не радимо добро. Зато је потребан дијалог, тако и о нормализацији односа Београда и Приштине, али и о приступању региона ЕУ, те и дијалог између ЕУ и земаља региона - додао је Лајчак.

Најавио је да ће ове године бити пуно догађаја везаних за Западни Балкан и изразио наду да ће бити могуће деблокиразти процес проширења.

- То је у интересу региона, али и саме ЕУ - закључио је Лајчак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)