БРНАБИЋ О САСТАНКУ У АНТАЛИЈИ: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум

Танјуг

17. 06. 2021. у 17:39

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су пленарни састанак Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији обележиле две ствари - чињеница да је и Приштина гласала за све документе иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.

БРНАБИЋ О САСТАНКУ У АНТАЛИЈИ: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

На седници су усвојене заједничка Декларација као и Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

- Мени је важно да су сви документи усвојени, јер могу бити усвојени само једногласно. Да је било ко гласао против, не би могли да се усвоје. Занимљиво је да Вјоса Османи, иако је изразила резервисаност, није гласала против, нити је била уздржана - рекла је Брнабић.

Додала је да, примера ради, у Стратешком документу на сваком месту где се помиње Косово, оно није смо са звездицом, већ и са фуснотом. Поред тога, како је рекла, занимљиво је да се Османи чак у једном тренутку позвала на Бриселски споразум и рекла да по њему не иде фуснота сваки пут, већ само први кад се помиње Косово.

- Сада видимо да се позивају на Бриселски спораузм, а када им не одговара, онда то не постоји...То је таква политика која не престаје да изненађује са скупа на скуп. Чула сам данас да се Османи позива на Бриселски споразум и не могу да сакријем срећу и надам се да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да Приштина формира Заједницу српских општина - рекла је Брнабић.

То је, каже, данас било конструктивно са њихове стране, и потпуно супортно свему што се чуло у приштинском парламенту - да неће допуштати усвајање таквих докумената.

- То су две ствари које су обележиле овај скуп за мене - рекла је Брнабић.

 

ВУЧИЋУ ЈОШ ЈЕДАН ПОЗИВ ДА ШТО ПРЕ ПОСЕТИ ТУРСКУ

Премијерка Брнабић изјавила је да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао председника Србије Алексндра Вучића да што пре посети Турску.

- Био је јако добар састанак са Ердоганом, треба да пренесем много поздрава председнику Вучићу којем је још једном упућен позив да што пре посети Турску - рекла је Брнабић новинарима у Анталији.

Како је рекла, договорена је скорашња посета министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа Србији, која ће, нада се, бити реализована до краја августа. Додала је и да је Ердоган са много емоција говорио о последњој посети Србији. Према њеним речима, разговарали су о даљој политичкој и економској сарадњи.

Брнабић је навела да је трговинска размена Србије и Турске 2020. године достигла рекордних 1,320 млрд евра. Навела је и да је Ердоган причао о додатном интересовању турских инвеститора за Србију. На питање о турским инвестицијама, она је рекла да су инвеститори из те земље на много начина били посебни и специфични, јер су долазили у најнеразвијеније делове Србије, где су била најпотребнија радна места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)