РЕКЛИ СУ ПРИЗНАЈТЕ НЕЗАВИСНО КОСОВО: Селаковић открио шта се дешавало иза затворених врата у Бриселу - Овако нешто нисам никада доживео!

Novosti online

15. 06. 2021. у 18:35

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић је, гостујући на ТВ Прва, коментарисао најновији разговор делегација из Београда и Приштине.

РЕКЛИ СУ ПРИЗНАЈТЕ НЕЗАВИСНО КОСОВО: Селаковић открио шта се дешавало иза затворених врата у Бриселу - Овако нешто нисам никада доживео!

Фото П. Милошевић

Селаковић је открио шта се дешавало иза затворених врата у Бриселу.

Након обављених разговора, познато је да су обе делегације одбациле предлоге које су изнеле супротне стране, а једино је извесно да ће се дијалог наставити у јулу.

- Председник је неко ко је у континуитету присуствује разговорима са представницим Приштине, и ја сам пуно пута био присутан, али овако нешто ја нисам доживео - рекао је министар Селаковић. - Рекли су отворено признајте независно Косово, даље, ЗСО их не интересује. Када је реч о несталим особама... Дакле, имате господина Лајчака и господина Бореља, који имају конструктиван приступ, и ви имате ситуацију да Лајчак прочита договор о несталим лицима, и прочита да смо ми испитали све локације, а онда прочита 10 локација на КиМ, од којих је испитана само једна, после тога више ниједна локација, и онда вам после тога Лајчак прочита шта су начела договора око којих смо се већ сагласили.

Селаковић је објаснио да делегација из Приштине ни по овом питању није била нимало конструктивна.

- Лајчак прочита, председник каже, ми смо суштински сагласни са тим и онда из Приштине кажу Вељко Одаловић не може да буде ту, и шта ви да кажете ту - рекао је Селаковић.

Једини договор који је постигнут је да се чланови делегација поново састану у јулу месецу, објаснио је Селаковић. Додао је да се упркос контруктивном приступу Лајчака, не може сложити са тим да је овај разговор у било ком смислу био успешан.

 

Скрнављење гробова и цркава на КиМ

Фотографија свеже оскрнављених гробова у Ораховцу изазвале су осуду јавности, а министар каже да, нажалост, осуда од стране межународне заједнице изостаје.

- Не реагују на то онако како ми очекујемо. Немојмо да имамо заблуде. Ово се догодило пре три дана, ово су свежи гробови. Од почетка године на КиМ је оскрнављено или запаљено 13 српских светиња, цркава или манастира, нисмо видели неку рекацију званичника на то - казао је Селаковић.

 

За Србију дијалог нема алтернативу

Министар спољних послова је још једном поновио ђта је приоритет Србије и ка чему ће српска делегација тежити и у наредном периоду.

- Ми смо показали да смо једна озбиљна држава која жели да одговорно решава проблем. За нас је дијалог неђто што нема алтернативу. Ми смо ту да се боримо за наш народ на КиМ - закључио је Селаковић.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)