ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ 64,9 ОДСТО ГРАЂАНА: Истраживање Института за европске послове о ставовима према Косову и потезима државног врха

В. Н.

14. 06. 2021. у 21:10

УКОЛИКО би се сутра одржао референдум о независности Косова, највећи број испитаника би гласао против - 64,9 одсто, 13,6 одсто не би изашло на гласање, 12 одсто не зна како би гласало, док би 9,5 одсто гласало "за" - то је показало истраживање које је спровео Институт за европске послове на тему "Ставови грађана Србије према Косову".

ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ 64,9 ОДСТО ГРАЂАНА: Истраживање Института за европске послове о ставовима према Косову и потезима државног врха

Фото Д. Зечевић

Да Косово није изгубљено, сматра 46 одсто грађана, 39 одсто сматра да јесте, а 15 одсто је неодлучних у односу на претходна истраживања уочава се благи тренд пада одговора да је Косово изгубљено, наводи се у саопштењу Института.

Мало више од четвртине испитаника, њих 26 одсто, сматра да ће ова Влада признати Косово, 52 одсто испитаника сматра да актуелна Влада то неће учинити, док 22 одсто не зна да се изјасни по овом питању.

Показало се да чак 75 одсто грађана не би подржало независност Косова зарад бржег уласка Србије у ЕУ, док би 13 одсто подржало, а 12 одсто је неодлучних.

Од укупног броја испитаних, 45 одсто сматра да није могуће да Србија поново оствари пуну контролу и суверенитет над Косовом, док 38 одсто сматра да јесте могуће, а 17 одсто грађана наводи да не зна да одговори. Показало се и да 85 одсто испитаника не зна шта је план Владе Србије о Косову, и то већином жене, као и испитаници старости до 44 година.

Нешто више од половине, односно 54 одсто испитаника не би подржало план председника Александра Вучића који би Косову донео независност, а грађанима Србије стабилну државу и бољи стандард, 21 одсто би подржало овај план, док четвртина испитаника нема мишљење по том питању. n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)