ЦРКВА У САМОДРЕЖИ ПРЕТВОРЕНА У ЈАВНИ ТОАЛЕТ: Ивица Дачић - Културна баштина на Космету је угрожена, ово је покушај ревизије историје

Танјуг

14. 06. 2021. у 12:01

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно наслеђе на Косову и Метохији присвоји као "косовско", чиме се, како је рекао, на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Космету на наслеђу српске и православне културне баштине.

ЦРКВА У САМОДРЕЖИ ПРЕТВОРЕНА У ЈАВНИ ТОАЛЕТ: Ивица Дачић - Културна баштина на Космету је угрожена, ово је покушај ревизије историје

Архива

- Та баштина јесте угрожена, не само кроз такве покушаје, већ и физички. О томе говори и чињеница да су неки од средњовековних православних манастира и цркава на међународној листи угрожене историјске баштине - рекао је Дачић отварајући састанак Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља.

Он је оценио да је захтев приштинских званичника да се српска баштина на Косову и Метохији изузме из међународне заштите, директан наставак насиља које без прекида траје већ деценијама.

- Интерес Приштине за културу мотивисан је искључиво њиховим покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције - рекао је Дачић и подсетио да је од 1999.године на Косову и Метохији порушено, оскрнављено и девастирано преко 150 православних храмова и цркава.

Како каже, и данас има црква које сведоче покушајима затирања њихових трагов, а пример за то је и црква у Самодрежи.

- Девастирана је, остала је без крова, а унутрашњост је претворена у сметлиште и јавни тоалет - указао је Дачић.

Дачић је поручио на састанку да захтеви Приштине за чланство у УНЕСКО представљају веома опасан корак у правцу нарушавања заштите православног хришћанског наслеђа на Косову и Метохији.

Он је подсетио и да је Србија била домаћин Генералне скупштине те организације 2009. године, када је усвојена резолуција под називом „Изазови са којима се суочава православно становништво на Косову и Метохији“.

Тим документом су, каже, потврђени ставови Србије по питању Косова и Метохије, територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и осудила се дискриминација православног хришћанског становништва на религијској основи и покушај да се избрише и измени српски идентитет, историја, карактер и српско-хришћанска култура.

Подсетио је и да је током последњег састанка Међународног секретаријата на иницијативу Србије констатована чињеница о угрожености хришћанских цркава на Косову и Метохији.

Председник Народне скупштине је на крају обраћања позвао све хришћане на већу међусобну солидарност.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)