КУРТИ ДИЈАЛОГ ПРЕТВАРА У ЦИРКУС: Приштина спрема нове провокације како би отворила причу о наводном геноциду над Албанцима на КиМ

Д. МИЛИНКОВИЋ

14. 06. 2021. у 10:00

ПЛАН премијера привремених институција у јужној покрајини Аљбина Куртија је да један од чланова његове делегације буде и жена која је преживела напад паравојне формације "Шкорпиони" у Подујеву, 1999.

КУРТИ ДИЈАЛОГ ПРЕТВАРА У ЦИРКУС: Приштина спрема нове провокације како би отворила причу о наводном геноциду над Албанцима на КиМ

Аљбин Курти и Мирослав Лајчак / Фото Твитер

Циљ је да и на овај начин "избаци из тежишта" нашу страну, скрене пажњу са кључних питања, као што је формирање Заједнице српских општина, и наметне своје теме, попут наводног геноцида који су Срби починили на КиМ.

Реч је о, како се спекулише, Саранди Богујевци, актуелној потпредседници парламента у Приштини, из редова Куртијеве странке Самоопредељење, која би на састанку у Бриселу требало да отвори причу како је са 12 година преживела напад у којем су страдали чланови њене породице.

Председник Србије Александар Вучић рекао је тим поводом да је је Саранда Богујевци тешко страдала и да има тешку причу, али и да то није питање целог народа, нити питање територијалног разграничења, те да бисмо и ми могли на десетине и стотине таквих људи да доведемо, али када се то уради, показује се одсуство жеље за разговором.

На прављење атмосфере која ће унапред подићи тензије у наставку разговора указао је и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је ове планове Куртија назвао "гадним, приземним и јадним". Огласила се и премијерка Ана Брнабић, која је поручила Куртију да "већ једном тужи Србију за геноцид, уместо што тиме стално прети и кочи преговарачке напоре":

- Курти је идеолошки фанатик, на сваком састанку прави циркус и јасно говори да му дијалог није приоритет. Нека прети Србији тужбом за геноцид, али хајде да видимо шта има да каже у тој тужби, а ми ћемо да докажемо шта се заиста догодило.

А ШТА СА ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА

И МИ бисмо могли да доведемо бројне преживеле жртве албанских злочина, довољно би било само да се пред Куртија на сто ставе фотографије вођа тзв. ОВК са одсеченим српским главама. "Шкорпиони" и други који су чинили злочине за то су и осуђени, али Албанци нису за злочине који се и даље настављају - да се Косово етничи очисти од Срба - каже, за "Новости", шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)