ЗАКАЗАНА МЕЂУВЛАДИНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕУ И СРБИЈЕ: Састанак 22. јуна у Луксембургу

Танјуг

11. 06. 2021. у 19:18

ЗЕМЉЕ чланице ЕУ усагласиле су данас заједничку позицију о одржавању Међувладине конфренције са Србијом 22. јуна у Луксембургу.

ЗАКАЗАНА МЕЂУВЛАДИНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕУ И СРБИЈЕ: Састанак 22. јуна у Луксембургу

Фото: Депоситпхотос

У питању ће бити политичка конфренција без отварања нових кластера, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Очекује се да ће се на Међувладиној конфренцији 22. јуна свеобухватно сагледати односи ЕУ и Србије као и да ће бити представљена примена нове методологије на приступни процес Србије.

Србију ће на конференцији у Луксембургу представљати министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, док би са ЕУ стране требало да буде пристуно више министара земаља чланица, комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји и шеф дипломатије Жосеп Борељ.

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји, али и председник Србије, Александар Вучић, изразли су очекивање да би Србија до краја године, по новој методологији, могла да отвори неколико калстера.

Говори се о кластерима три и четири који се односе на економске реформе, односно транспорт, енергетику, очување животне средине и борбу против климатских промена.

Таквим редоследом Србија би практично паралено са ЕУ радила на европским приоритетима за наредини период, оцењују у Бриселу.

Чланице ЕУ би требало да на јесен поново процењују напредак који је Србија остварила у реформама, посебно у области владавине права, и да на основу тога дају ”зелено светло” за отварање кластера.

Европска комисија, која за јесен припрема редовни годишњи извештај о напретку Србије, у свом пролећном ”нон пејепру” позитивно је указала на активности нове Владе у Србији када је реч о последњим корацима који се предузимају у области реформе владавине права у земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ ОТПУТОВАО У УЈЕДИЊЕНЕ АРАПСКЕ ЕМИРАТЕ: Председник ће лично изјавити саучешће поводом смрти Калифе бин Заједа Ел Нахјана