СЕЛАКОВИЋ СА РАУОМ: Дипломатски и пријатељски односи Србије и Пољске

Novosti online

11. 06. 2021. у 12:14

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић другог дана посете Варшави састао се са министром иностраних послова Пољске Збигњевом Рауом.

СЕЛАКОВИЋ СА РАУОМ: Дипломатски и пријатељски односи Србије и Пољске

Фото: МСП

Саговорници су се осврнули на дугу традицију дипломатских и пријатељских односа и сагласили се да су обе земље опредељене за јачање свеукупне сарадње.

Министар Селаковић истакао и значај размена посета на највишем нивоу и овом приликом упутио позив колеги Рауу да дође у узвратну посету Србији.

Додао је да се већ почело са припремама за посету пољског председника Анджеја Дуде Србији и поновио је та посета од великог значаја за нашу земљу и наставак пријатељских и партнерских односа.

Министри су истакли опредељеност за унапређење економске сарадње и појачано присуство привредника и инвеститора у обе земље. Сложили су се да је реалан циљ да ниво спољнотрговинске размене за две године пређе две милијарде евра.

Када је у питању процес европских интеграција Србије, Селаковић је захвалио на активној подршци и ставу Пољске да је нашој земљи и читавом региону западног Балкана место у Унији.

Фото: МСП

Министар је указао на значај регионалног формата - Вишеградске групе (В4) и рекао да Србија препознаје блискост са државама чланицама В4, те да има интерес да са њима сарађује како билатерално, тако и у оквиру ове иницијативе.

Такође, Селаковић је говорио о иницијативи „мини шенген“ која има за циљ да се кроз економско повезивање и сарадњу нашег региона допринесе стабилности на Балкану и релаксирању политичких односа.

Шеф српске дипломатије информисао је министра Рауа о дијалогу Београда и Приштине, и нагласио да је Србија у потпуности опредељена за наставак дијалога, али да остајемо скептични према спремности друге стране за спровођење договореног, поновивши став да би постизање компромиса било једино одрживо решење.

Фото: МСП

Селаковић је шефу пољске дипломатије упутио честитке поводом овогодишњег јубилеја - 230 година од доношења првог Устава Пољске, који је и први устав у Европи.

Двојица министара потписала су Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова Србије и Пољске, као и Програм сарадње у области културе, образовања и науке за период 2021-2024. године.

Такође, министри су разговарали и о одржавању политичких консултација у области билатералних односа, регионалне и мултилатералне сарадње, процеса европских интеграција и безбедносних политика, као и о интензивирању сарадње у култури и образовању и већем повезивању пољских и српских градова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)