РУСИЈА ТРАЖИ НЕЗАВИСНУ МЕДИЦИНСКУ ЕСКПЕРТИЗУ РАТКА МЛАДИЋА: Москва има јако лоше информације о генераловом здрављу

Novosti online

09. 06. 2021. у 15:20

РУСИЈА снажно инсистира на целовитом и независном лекарском прегледу генерала Ратка Младића како би се утврдило да ли је бивши врховни командат Војске РС задржао своје когнитивне способности (функције мозга), рекао је заменик сталног руског представника у Уједињеним нацијама Генадиј Кузмин.

РУСИЈА ТРАЖИ НЕЗАВИСНУ МЕДИЦИНСКУ ЕСКПЕРТИЗУ РАТКА МЛАДИЋА: Москва има јако лоше информације о генераловом здрављу

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

„Русија придаје важан значај осигурању права за лица која су у затвору, укључујући и право на медицинску помоћ. Савет безбедности УН је у резолуцији 2529 прошле године изнео свој став о томе“, рекао је заменик руског амбасадора у УН Генадиј Кузмин на седници СБ.

Он је навео да је до Русије дошла информација о незадовољавајућем здравственом стању Младића, укључујући и његову рехабилитацију после операције.

- Потпуни, независни медицински преглед, па и о стању његових когнитивних способости није био спроведен. Изричито захтевамо да се такав преглед обави - навео је Кузмин.

Према његовој оцени, Хашки трибунал није постао „институт за помирење у различитом балканском друштву“, а узрок томе је „дефицит правичности у доношењу одлука, напади на једну страну конфликта не правним, већ политичким средствима и прећуткивање грехова других“.

(Агенција)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИМА МЕСТА ЗА ТУНИС: Уколико трагате за другачијом дестинацијом за летовање, предлажемо Тунис