ПРЕДСЕДНИК ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ СВЕТУ: Обраћање председника Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Novosti online

08. 06. 2021. у 22:51

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић на седници Савета безбедности Уједињених нација рекао је да ће прво говорити о односима Србије према Механизму, а потом о раду тог тела.

ПРЕДСЕДНИК ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ СВЕТУ: Обраћање председника Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Александар Вучић

- Република Србија је више пута покретала питање служења казни у Србији, али се то није десило још увек. Природно је да Србија жели да њени држављани служе казну у Србији - казао је Вучић.

Он истиче да постоји посебан проблем на територији КиМ, где сада хоће да суде Србима којима су већ судили.

- Та територија је под привременим мандатом УН. Председник механизма је поднео извештај о наводном неиспуњавању правила, зато што нису изручени Петар Јојић и Вјерица Радета - казао је Вучић.

Председник је рекао да Србија озбиљно схвата своју сарадњу са механизмом, и да је Виши суд у Београду донео одлуку да њихово изручење није сагласно са међународним правом.

- Подсећам вас да је Република Србија трибуналу изручила све особе које су биле оптужене, и такође смо дали велики број сведока и опширну документацију. Тринаест случајева је пребачено у БиХ, два Хрватској, само један Србији. На крају желим да вас све подсетим да је Француска на захтев за изручење Хартманове због непоштовања суда одбила да је изручи, зато што то закон не дозвољава. Вашим захтевима да Србија изручи Радету и Јојића ви показујете непоштовање према Србији - казао је председник.

 

Вучић је подсетио да је Србија једина земља која је осудила све злочине, укључујући и онај у Сребреници, док ниједна земља која је била укључена у рат то није урадила.

- Није суђено припадницима других народа, и то упркос међународним правним нормама. Покушаћу пластично да вам покажем како је кројена међународна правда. Срби су осуђени на укупно 1.138 година затвора, на осам доживотних казни. У исто време Хашки суд није осудио ниједног Хрвата за злочине. Тужиоци су намерно одабрали Готовину, Орића и Харадинаја, и по истом обрасцу су осуђени, изузев Рамуша Харадинаја. Сви су осуђени, али су другостепено мистериозним одлукама ослобођени. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили или су убијени - казао је Вучић.

Он истиче да ће Срби показати одговорност и да ће се борити за мир и стабилност у региону, и позвао је механизам да поштује Србију и међународно право, а не да криминализује нашу земљу.

- Окренути смо будућности а не прошлости, упркос селективној правди Хашког трибунала. И имам једну поруку за све Србе и Србе у целом региону: "Главе горе, ни Србија ни српски наорд нису осуђени низашта, на нама је да радимо још марљивије и отварамо фабрике - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)