АНА БРНАБИЋ НАКОН ПРЕСУДЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: "Из историјског говора председника Вучића ће сви добити одговор"

Новости онлине

08. 06. 2021. у 19:21

ЖАЛБЕНО веће Механизма за кривичне судове у Хагу данас је потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу.

АНА БРНАБИЋ НАКОН ПРЕСУДЕ РАТКУ МЛАДИЋУ: Из историјског говора председника Вучића ће сви добити одговор

Фото: Тањуг

Овом правоснажном пресудом жалбено веће је, уз супротно мишљење председнице тог петочланог већа судије Присца Матимба Ниамбе, одбило Младићеву жалбу по свим основима.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија посвећена истраживању свих ратних злочина, као и за привођење оптужених и кажњавање одговорних за злочине. Ово је Србија, каже, показала у претходне три деценије.

Ову пресуду, каже, сада неће да коментарише јер ће вечерас о њој говорити председник Србије Александар Вучић на седници СБ УН у 21 сат.

- Позивам грађане да прате седницу и из говора председника добиће одговор - рекла је премијерка.

На питање по ком закону се суди у Хагу, премијерка каже да је о томе већ говорила и искрено коментарисала са представницима међународног суда. Каже да је несумњиво Хаг политички суд, а највећа замерка јој је та што суд није допринео помирењу, већ нас је од њега удаљио.

- Сада смо даље од помирења него што смо били пре 26 година. Сада, чини ми се, имамо гору нетрпељивост међу народима него што смо имали током сукоба. Овоме је Хаг много допринео. Говорили су тада да суд није прављен да би допринео помирењу, а ја се са тиме не слажем јер, да су одговарали сви који су злочине чинили, суд би допринео помирењу - рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће председниково обраћање бити историјско и да ће "променити неке ствари".

- Мислим да нико неће остати нем на његово излагање јер српске жртве нису виделе задовољење никакве правде. Постале су, чак, и жртве другог реда што је страшно и ужасно - каже премијерка.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)