ПОЛИТИКА МИРА И ПОВЕЗИВАЊА: Селаковић: Србија придаје велики значај "Берлинском процесу"

Танјуг

08. 06. 2021. у 11:24

СРБИЈА придаје велики значај "Берлинском процесу" и увек ће бити заговорник политике мира и повезивања, јер је то начин да се створи стабилност која је предуслов економског раста, рекао је данас на онлајн састанку министара спољних послова учесница те иницијативе.

ПОЛИТИКА МИРА И ПОВЕЗИВАЊА: Селаковић: Србија придаје велики значај Берлинском процесу

Никола Селаковић / Фото П. Милошевић

Према његовим речима, "Берлинска иницијатива" се показала као добар форум за јачање регионалне сарадње, развоја, промовисање политике помирења и превазилажења наслеђених проблема из прошлости.

"Нажалост, неки још нису схватили право значење и суштину Берлинског процеса, и да прво треба да почну да поштују међународно преузете обавезе, као што је Договор о регионалном представљању“, рекао је Селаковић, реагујући на чињеницу да је представница Приштине истакла заставу самопроглашеног "Косова".

Додао је да "Берлински процес" пружа подршку ЕУ интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере, посебно указујући да је окосница регионалне сарадње усмерена на економско повезивање, као и да се то подудара са спољнополитичком оријентацијом Владе Србије.

 - Одговорном и добро осмишљеном економском политиком, Србија је остварила највећи раст у региону, а по стопи раста БДП-а у првом кварталу 2021. године од +1,7 одсто, наша земља се налази на првом месту у Европи - нагласио је министар, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар је као најактуелнији пример сарадње ове иницијативе истакао успостављање Заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

 - Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште. Овај документ је у значајној мери базиран на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније - рекао је Селаковић и додао да ће његовом применом биће проширене могућности за унапређење економске сарадње у региону.

Селаковић је указао и на друге конкретне резултате регионалне сарадње у оквиру ове иницијативе као што су: Регионална канцеларија за сарадњу младих, Транспортна заједница у Југоисточној Европи, са седиштем у Београду, Коморски инвестициони форум Западног Балкана и Споразум о снижавању цена роминга у региону ЗБ.

Селаковић је поновио да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољно-политички и стратешки циљ Србије. Такође, истакао је да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, да треба остати на том курсу и закључио да је Србији и читавом региону место у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)