МЛАДИЋ - ПОСЛЕДЊИ ЧИН: У Хагу, после 533 дана суђења и десет година иза решетака, данас коначна пресуда генералу Војске Републике Српске

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

08. 06. 2021. у 08:00

У МЕЂУНАРОДНОМ резидуалном механизму за казнене судове у Хагу, данас ће, после 533 дана суђења и десет година иза решетака у Схевенингену, бити донета правоснажна пресуда у случају команданта Републике Српске Ратка Младића.

МЛАДИЋ - ПОСЛЕДЊИ ЧИН: У Хагу, после 533 дана суђења и десет година иза решетака, данас коначна пресуда генералу Војске Републике Српске

Фото: ЕПА

Он је у новембру 2017. првостепено добио доживотну казну затвора због "прогона Бошњака и Хрвата, опсаде Сарајева, узимања припадника међународне мировне мисије за таоце и генодица у Сребреници 1995. године".

Од 11 тачака оптужнице, проглашен је кривим за десет. Ослобођен је кривице за геноцид у пет општина: Приједор, Сански Мост, Кључ, Котор Варош, Фоча и Власеница 1992. године. Управо на овај део пресуде жалило се Тужилаштво, док одбрана тражи ослобађање по свим тачкама.

Изрицање пресуде почиње у 15 часова, али ће се преносити са пола сата закашњења. У судници ће бити Младић, његова правна саветница Пети Луис Багот и један судија, док ће остала четворица пратити седницу путем видео-везе.

У Хагу ће данас бити и његов син Дарко, који је поручио да ће "све осим ослобађајуће пресуде бити политичка одлука" и додао да се "његов отац, и поред свега, добро држи".

Младић се у судници последњи пут појавио у августу прошле године на расправи о жалбама и тада је рекао да "није светац него обичан човек и да је честито радио у миру и рату, у складу са законима".

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је у понедељак да "Хашки трибунал до сада није био место правде и није успео да помири народе у БиХ".

- Генерала Младића доживљавам као војника, не доживљавам га као ратног злочинца, како то други желе да представе - рекао је Додик.

Свега неколико сати после изрицања пресуде, у Њујорку ће бити одржана седница Савета безбедности УН на којој ће извештај о раду поднети председник Механизма Кармел Ађијус. Много је случајности да би се поверовало у случајност да у истом дану буде коначни чин случаја "Младић" и заседање СБ УН. У расправи у Њујорку требало би да учествује и председник Србије Александар Вучић.

 

Новости

Осим полемике о Младићу, али и условима у којима српски држављани издржавају хашке казне, сигурно ће бити речи и о томе да Србија одбија да изручи своје држављане Вјерицу Радету и Петра Јојића, које Хаг тражи због непоштовања суда (наводно подмићивали сведоке у процесу против лидера СРС Војислава Шешеља). Виши суд је донео одлуку да они и треба да буду изручени, јер Закон о сарадњи са хашким судом предвиђа да се хапсе само оптужени за ратне злочине.

Адвокат Тома Фила подсетио је у понедељак да је Хаг тражио и изручење Флоренс Артман, портпаролке Карле дел Понте, па је Француска није изручила:

- Кад је одлазила из суда, Артманова је понела са собом и документе, па је онда објавила те тајне документе. Када је суд у Хагу тражио да се она изручи, Французи су рекли да они своје држављане не изручују, па ако могу Французи да не изручују за повреду поступка, онда то не морамо ни ми. Али ако ми можемо да изручујемо људе за ратне злочине и да их пошаљемо да издржавају казне на другом месту, онда је ваљда српско правосуђе заслужило толико поверење да се радикалима суди овде.

Иначе, после изрицања казне Младићу, остаје још само да се заврши процес против функционера служби безбедности Јовице Станишића и Франка Симатовића.

КАЗНЕ ЗА СРБЕ 11 ВЕКОВА

ЗА скоро 30 година рада хашког суда, Срби су добили 1.138 и по година затвора. Сви остали - Хрвати, Бошњаци и Албанци три пута мање укупно. У преко ових 11 векова казне за наше људе, није урачунато још шест доживотних. Српска радикална странка тражила је у понедељак од Владе Србије хитно оснивање института за анализу хашких пресуда. Радикали сматрају да су у Трибуналу остали милиони страница необелодањених докумената и да прети опасност да тај материјал буде уништен или предат Хрватској или БиХ, чиме би се, сматрају, додатно учинила штета српским националним интересима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)