ОКРШАЈ У СКПШТИНИ: Камбери покушао са провокацијама, одговорила му Ана Брнабић

Танјуг

07. 06. 2021. у 12:29

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић поручила је народном посланику Шаипу Камберију да није у реду да се позива у Скупштини Србије на устав самопроглашеног Косова, с обзиром да је посланик у парламенту земље која Косово и Метохију сматра својом територијом и из те позиције то мора да поштује.

ОКРШАЈ У СКПШТИНИ: Камбери покушао са провокацијама, одговорила му Ана Брнабић

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Брнабић је то казала на седници Скупштине на којој се расправља о иницијативи за промену Устава Србије, а као одговор на раније излагање Камберија који је рекао да члан 1 Устава Србије дефинише Србију као државу српског народа, што је проблематично са аспекта мањина и навео као боље примере, између осталог, "устав Косова у којем у ставу 2, члану 1, стоји да је Косово држава својих државаљана".

- Није у реду да се позивате на устав Косова јер сте посланик Скупштине у земљи чија је то територија, то је наша покрајина и Ви то морате да поштујете. За овај Дом не постоји устав Косова, а независност су извојевали да никога ништа нису питали, ниједног свог грађанина - казала је Брнабић.

Према њеним речима, устав такозваног Косова за њу има значај као када би она сама прогласила београдско насеље Карабурму за независну државу и написала устав.

Иронично примећује да је устав тзв. Косова толико валидан да и ако желе војску да направе морају да питају Србе, што нису учинили, чиме су показали колико поштују свој устав и колико је валидан

Наводи и да не жели да јој такозвано Косово буде узор за било шта и у том смислу подсећа да са територије јужне српске покрајине нико није одговарао ни за један злочин над Србима, укључуцјући и злочине над српском децом, затим злочине у Старом Гацко где је настардало 14 људи, али и Гораждевац где је двоје деце убијено, а четворо је рањено.

Премијерка подсећа да нико није одговарао ни за погром Срба 2004. године, као ни за уништавање цркви и манастира од којих се неки, како каже, и данас користе као јавни тоалети.

Посланик Камбери у одговору премијерки казао је да је могла да спомене и масовне гробнице у централној Србији у којима су пронађени посмртни остаци Албанаца као што су Петрово Село и Батајница.

Брнабић истиче да може да прича и о Батајници и Петровом Селу, као и другим местима и наглашава да јој је "бесконачн жао што су се те ствари дешавале".

- Жао ми је свих убијених, њихових породица, свих несталих које и данас тражимо, али Србија је на територији централне Србије истражила апсолутно све гробнице за које смо добили податке од Приштине, Међународног Црвеног крста, све осим две за које у овом тренутку скупљамо додатне информације и које ћемо истражити - казала је Брнабић.

Подсећа и да је у Србији, код Рашке у Кижевку пре две недеље завршена есхумација пронађених посмртних остататка и наводи да су позване породице идентификованих Албанаца 20. маја да одају почаст својим ближњима који су настрадали.

- То је пример како се ради и немојте то да злоупотребљавате. А могу да Вам кажем да Приштина ништа није урадила - казала је Брнабић обраћајући се Камберију.

Наводећи да се у овом тренутку у Приштини у мртвачници налазе посмртни остаци 350 особа које Приштина не жели да идентифукује, Брнабић поручује Камберију да не жели да се такмици по тим темама са њим.

- Не манипулишите овим стварима  поручила је премијерка посланику Камберију.

Камбери: Променити цео Устав, проблематична и преамбула о КиМ

Посланик Шаип Камбери изјавио је данас у парламенту, да се противи, како каже, парцијалној измени Устава Србије, сматрајући да тај акт треба променити у целости, а навео као проблематичну и преамбула Устава, која Косово и Метохију дефинише као део Србије.

Камбери се у обраћају, током расправе у парламенту на чијем је дневном реду Предлог за промену Устава, рекао да нема сумње да би Устав требало да буде промењен, и да постоје бројни аргументи за промену целог Устава, а један од њих је и тај, што се каже, у члану 1 Србија дефинише као држава српског народа, а то је према његовој оцени проблематично са аспекта мањина.

По његовим речима мањине у Србији чине више од 20 одсто становништва, а таква дефиниција, каже, шири уверење да су чланови заједица другачијег порекла "грађани другог реда".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ГАРДИСТА (18) НАЂЕН МРТАВ У КАСАРНИ: Пратио краљичин ковчег на сахрани, изненада преминуо