ДАРКО МЛАДИЋ ЗА "НОВОСТИ": Ако је по праву, мој Ратко ће на слободу

С. Ј. МАТИЋ

07. 06. 2021. у 08:00

МОЈ отац генерал Ратко Младић најјачи је кад је најгоре! Тако је и сад. Спреман је да оде у судницу и чује одлуку. Поступак против њега се води 30 година и много је новца у све то уложено, али видећемо сутра по подне како ће бити.

ДАРКО МЛАДИЋ ЗА НОВОСТИ: Ако је по праву, мој Ратко ће на слободу

Фото: Printskrin

Овако, за "Новости", најаву сутрашње правоснажне пресуде генералу Ратку Младићу у Механизму за међународне кривичне судове у Хагу коментарише његов син Дарко. Игром случаја он се са оцем телефоном чуо 15 минута пре нашег позива.

- Нисмо дуго причали, нарочито не о пресуди коју очекује - каже нам Дарко. - Рекао је само да је спреман. Добро је звучао и чини ми се да је здравствено живнуо, али тако је увек неколико дана пред његово појављивање пред судом, као да га исфорсирају са витаминима, а онда после суђења клоне, некада чак толико да није могао ни да устане из кревета. Увек кад зове чује се и са унуцима, тако је и овог пута тражио да са њима разговара. Пита их како су, како је у школи, на спорту. Покушава да буде што упућенији у наше животе и у то шта нам се дешава.

Дарко данас путује у Хаг и уживо ће, каже, пратити изрицање пресуде:

- Холандска влада одобрила ми је приоритетан пролаз, тако да могу да уђем у земљу без карантина од две недеље због короне и да идем у трибунал са PCR тестом не старијим од 24 сата. У суду су укинули публику, тако да нећу бити на галерији и видети све време Ратка, већ ћу бити у одвојеној соби и уживо на монитору гледати изрицање пресуде. После тога би требало да се видим са њим, али још не знам колико ће ми времена дозволити за посету.

Дарко очекује да ће ова пресуда, за разлику од прве, бити правно утемељена:

- Ако се буде заснивала на праву и доказима, који су изведени на суђењу, онда ће га ослободити. Све друго је политичка одлука. Ја се опет, и поред тога што сви из његове одбране знамо против чега се боримо све ове године, надам да ће бити боља од првостепене пресуде и да је Веће са више интегритета него претходно.

Генерал Младић пре три и по године првостепено је осуђен по 10 од 11 тачака оптужнице, између осталог за геноцид у Сребреници, терорисање и гранатирање Сарајева, прогоне и убиства муслимана и Хрвата у БиХ, узимање припадника Унпрофора за таоце. Ослобођен је оптужби за геноцид у пет општина - Приједору, Санском Мосту, Котор Вароши, Фочи и Власеници, јер није утврђено да је у њима било геноцида.

Одбрана се жалила на све тачке оптужнице за које је осуђен, док је тужилаштво у својој жалби тражило да буде проглашен кривим и за геноцид у пет општина.

Српском генералу изрицање пресуде биће видео-линком, исто као што му је прошлог лета одржано рочиште по жалбама. У судници ће бити један судија, док ће се осталих четири укључити конференцијском везом. Објављивање је заказано за 15 часова, а пренос ће бити емитован пола сата одложено. Иако је могао да остане у ћелији и не слуша пресуду, јер присуство окривљених на објављивању пресуда није обавезно, Младић је одлучио да дође у судницу и чује одлуку.

Са њим неће бити браниоци, јер је Драган Иветић на лечењу у болници, Бранко Лукић је спречен да дође, а српска адвокатска комора забрањује учешће адвокатима на суђењима видео-линком. Поред Младића у судници ће бити Енглескиња Пети Луис Багот, дугогодишња чланица правног тима генералове одбране, која ће као правни саветник штитити његове интересе ако буде потребе.

САСТАВ ВЕЋА КОЈЕ ПРЕСУЂУЈЕ

ПРАВОСНАЖНУ пресуду Ратку Младићу донеће Жалбено веће које чине председавајућа Приска Матимба Нијамбе из Замбије, Аминита Нгамс (Гамбија), Сејмор Пантон (Јамајка), Елизабет Нахамија (Уганда) и Мустафа Ел Бај (Мароко). Првобитно веће које му је постављено чинили су Теодор Мерон, Кармел Ађијус и Ли Даћун, али је француски судија Жан-Клод Антонети прихватио Младићев захтев за њихово изузеће и поставио троје других судија.

Нажалост, двојица њих, Мпарани Рајонсон из Мадагаскара и Гбердао Густаво Кам, преминули су и уместо њих председник Механизма у Хагу Кармел Ађијус је поставио Пантона и Баја, који је предмет преузео у фебруару и тешко да је до јуна могао и да прочита хиљаде страница доказа, а не још и да напише пресуду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

ВУЧЕВИЋ ПОРУЧИО СА СКУПА ПС: Радујемо се времену када ће сванути нова српска зора када ће Србија бити још јача