ТАОЦИ СМО БРИСЕЛА ЗБОГ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Наш пут ка ЕУ је условљен дијалогом са косовским Албанцима који га одбијају

Д. МИЛИНКОВИЋ - С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

07. 06. 2021. у 10:00

НЕ НАЗИРЕ се крај парадоксалне ситуације у којој се налази Србија, а коју Брисел упорно "кажњава" због оног што ради Приштина.

ТАОЦИ СМО БРИСЕЛА ЗБОГ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Наш пут ка ЕУ је условљен дијалогом са косовским Албанцима који га одбијају

Метју Палмер, Мирослав Лајчак и Аљбин Курти / Фото Твитер

Наиме, услов свих услова за напредак на путу ка чланству у Европској унији јесте напредак у дијалогу са косовским Албанцима. А, они или одбијају или одлажу наставак разговора и измишљају нове захтеве, док свој део обавеза из Бриселског споразума, оснивање Заједнице српских општина, већ осам година третирају као мртво слово на папиру.

И пре него што крену у дијалог после месеци чекања, јасно је да представници Приштине чине све да он пропадне и пре него што је почео. Говоре да желе да причају само о признавању, а премијер привремених институција Аљбин Курти рекао је недавно да ће ићи на састанак у Бриселу са председником Александром Вучићем који је планиран за две недеље, али да то није наставак дијалога него "састанак за ново поглавље дијалога".

- Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак је договорио за прошлу годину, када је требало наставити дијалог, да се разговара о формирању Заједнице српских општина на једном колосеку. Не да се поново преговара о томе како ће изгледати Заједница, што би Албанци желели, него да се разговара о примени, како је договорено Бриселским и Споразумом о имплементацији - рекао је Дрецун и додао да Курти прича како ће разговори бити само неки "припремни састанак".

Исту тактику Приштина примењује и када је реч о Вашингтонском споразуму, који већ недељама руше ставку по ставку - лобирајући за чланство у међународним организацијама и ударајући на српске светиње на КиМ.

На све то ЕУ упорно ћути и понавља већ излизану матрицу да очекује наставак дијалога и добру вољу обе стране за постизање компромисног решења.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност каже, за "Новости", да је у Бриселу, присутан континуитет политике која се своди на дефиницију подједнаке кривице обе стране:

- Он се примењује само онда када српски фактор нешто легитимно захтева, а албански не испуњава. Да је супротно, да Београд није испунио нешто што је потписао пре осам година, а да Приштина јесте, сасвим сигурно не би било оваквог става, већ би Срби били означени као кривци. Нажалост, на ту врсту лицемерства морамо да рачунамо и у наредном периоду и да се боримо да се та ситуација промени.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић указује да је ова парадоксална ситуација, у којој се Београду замера оно што ради Приштина - класична замка за Србију:

- Они који нас условљавају дијалогом дају зелено светло Косову да кочи тај дијалог. То је стара игра варања Србије, и нас ту заправо не вара Косово, већ такозвани западни партнери. На срећу, Београд више није онај стари од пре 10 година, који је такве ствари олако прихватао, већ сада ми озбиљно играмо са другим геополитичким играчима, од Москве до Пекинга, па они који нас тако варају требало би да размисле да ли се исплати да потпуно изгубе Србију.

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић подсећа да од почетка процеса интеграција, а нарочито након једнострано проглашене независности КиМ 2008. дијалог и нормализација односа јесу услов за напредак Србије ка чланству у ЕУ:

- Истовремено, пошто пет чланица ЕУ не признаје Косово као независну државу, европска перспектива Приштине остаје упитна и спорна и Брисел мало тога чини у том правцу. Пре две године је Европска комисија саопштила да је Косово испунило све услове за визну либерализацију, али се неколико најмоћнијих земаља и даље противи таквој одлуци. Све то заједно, плус неспорно већи утицај САД на Косову, смањује заинтересованост приштинских власти за наставак дијалога са Београдом и постизање компромисног решења.

ИЗВЕШТАЈ 22. ИЛИ 23. ЈУНА

СЕДНИЦА Скупштине Србије о Косову и Метохији, на којој председник Александар Вучић треба да представи посланицима извештај о дијалогу Београда и Приштине требало би да буде одржана 22. или 23. јуна, непосредно после повратка шефа државе из Брисела. Највероватније ће Вучић најпре говорити посланицима о досадашњим разговорима, онда ће парламентарци постављати питања, а затим усвојити или констатовати извештај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)