НАЈТУЖНИЈИ ТРЕНУТАК: Радован Караџић у изолацији, ћерка открила које питање отац поставља сваки пут када позове

Novosti online

04. 06. 2021. у 20:24

ЋЕРКА Радована Караџића, Соња Караџић, каже да се њен отац и даље налази у изолацији, те да породица не зна до када ће то трајати.

НАЈТУЖНИЈИ ТРЕНУТАК: Радован Караџић у изолацији, ћерка открила које питање отац поставља сваки пут када позове

Фото: Принтскрин/илустрација

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић пребачен је из затвора у Хагу у британски затвор на острву Вајт, познат по бившем називу Паркхурст, где ће служити остатак доживотне казне.

Његов адвокат Горан Петронијевић изјавио је, одмах по премештају, да је у Британији затворска популација таква да доводи у питање живот бившег председника Српске, а затворске управе те ситуације решавају тако што потенцијално угрожене ставе у самицу.

Др Соња Караџић Јовичевић, ћерка Радована Караџића, казала је да је породица оправдано забринута за његову безбедност, али и због тога да ли ће добијати специфичну исхрану која му је неопходна и да ли ће имати одговарајућу здравствену заштиту, пошто му је здравље већ нарушено.

Она је додала да је њен отац злонамерно пребачен у Енглеску и измештен од своје културе, вере, језика, информација са ових простора, јер неће имати телевизију, нити добијати часописе на српском језику.

– Живеће у нецивилизацијским условима. Намерно је удаљен што више од породице, мимо правила резолуције УН из 2015. године према којој би требало да издржава казну што ближе кући. Сад је предалеко и биће нам отежано и финансијски и процедурално да га посетимо због издавања виза и вакцина које тамо не признају. Уз то, цела породица се без икаквог разлога налази на америчкој црној листи, што нам отежава све, па и да икада одемо тамо и посетимо га – изјавила је она непосредно пошто је Караџић пребачен у Британију.

Соња Караџић каже да се њен отац и даље налази у изолацији, те да породица не зна до када ће то трајати.

– Од када је доведен тамо, има право на један позив, и то само на мој фиксни број телефона. У свега неколико минута покушавамо да што брже разменимо информације о њему и породици, те да запишем поруке за пријатеље, сараднике и адвокате. Нешто мало новца који је имао на рачуну у Хагу још нису пребацили из евра у фунте, и питање је када ће то учинити – каже Соња Караџић.

Додаје да му већину личних ствари још нису послали из Притворске јединице у Хагу, тако да, на пример, нема сат.

– Сваки пут када назове, пита колико је сати код нас, да би знао колико је код њега (сат мање). То ми је некако најтужнији тренутак на почетку разговора. А посебно тужан је на крају – порука свима колико нас воли и мисли на нас, колико му недостају наше фотографије, које му још нису дали, с поруком за моју мајку да се ужелео њеног гласа и да би желео да га чује бар на минут – додаје Соња Караџић.

Међународни кривични суд у Хагу је 2019. правоснажно осудио Радована Караџића на доживотну затворску казну.

(24седам)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)