ПАЛМЕР О ДИЈАЛОГУ: Нема временског рока за споразум Беогарад и Приштине

Танјуг

04. 06. 2021. у 19:58

НЕМА временског рока до када би споразум Београда и Приштине требало да буде потписан, рекао је за Танјуг заменик помоћника секретара САД и специјални представник за Балкан Метју Палмер и додао да је задовољан што су се обе стране сложиле да се дијалог настави.

ПАЛМЕР О ДИЈАЛОГУ: Нема временског рока за споразум Беогарад и Приштине

Фото: П. Милошевић

-САД подржава дијалог, није страна у том процесу, али постоје бројна тешка питања кроз која ће се проћи у дијалогу. Убеђен сам да ће обе стране у добром духу радити да идентификују проблеме, и да се ствари помере са мртве тачке, рекао је Палмер.

Одговарајући на питање да ли је пристрасан, као што се стиче утисак у српској јавности, јер као и Аљбин Курти говори о међусобном признању, Палмер каже да је став САД познат и да би волели да дође до међусобног признања, јер је то добро за обе стране, а како је истакао, Београд и Приштина би за почетак требало да идентификују области у којима је могућ компромис.

Палмер је реаговао и на спекулације да ће тражити подршку дела опозичије за амерички став о међусобном признању као решењу косовског питања.

-Сваки пут када дођем у Београд састајем се са представницима цивилног друштва, члановима опозиције, то је веома важно да потврдимо подршку САД демократији и слободи медија, улози цивилног друштва у Србији. Када се ради о Косову, оно што бисмо желели да видимо је подршка принципима за нормализацију односа Београда и Приштине, што видимо као кључно за српско перспективу на европском путу, што је циљ који је широко распрострањен у читавом политичком спектру, рекао је Палмер.

Замољен да отклони дилему хоће ли нова америчка администрација реализовати Вашингтонски споразум или је он ирелевантан Палмер каже да је америчцки државни секретар Ентони Блинкен био веома јасан када је говорио о Вашингтонском споразуму.

-Он (Блинкен) подржава рад претходне администрације у вези питања дијалога Београда и Приштине. Аспекти вашингтонских обавеза биће важни у успостављању подршке и успеху у процесу дијалога, рекао је Палмер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)