Дендиас: Настављамо подршку; Гервала: Дижемо ниво односа

Novosti online

04. 06. 2021. у 12:26

ГРЧКИ министар спољних послова Никос Дендиас започео је посету тзв. Косову састанком са министарком спољних послова Доником Гервалом, након чега је изјавио да је - Грчка предузела неколико иницијатива и да у том смислу подржава да Западни Балкан буде на дневном реду ЕУ, односно да овај део треба да постане интегрални део ЕУ.

Дендиас: Настављамо подршку; Гервала: Дижемо ниво односа

Фото: Косово онлајн

- Нећемо дозволити да друге земље подривају стабилност. Западни Балкан припада ЕУ, испунили сте кључне услове, који су значајни, ми ћемо да наставимо са подршком. Ми смо овде да вам помогнемо - навео је Дендиас, који је и нагласио да подржавају наставак дијалога Београда и Приштине и постизање коначног договора.

Дендиас је рекао да Грчка наставља да подржава тзв. Косово у владавини закона и борби против криминала и корупције.

- Ми се залажемо за либерализацију визног режима јер је ваша земља испунила све ставке. Грчки званичници у мисији ЕУЛЕКС раде на овом питању. Упркос нашем неутралном ставу по питању статуса (тзв.) Косова, имамо канцеларију у Атини која је од 2019. године и даље тамо и бави се економским питањима и надамо се да ће ова канцеларија бити још кориснија у нашим односима између Грчке и (тзв.) Косова - рекао је Дендиас.

Министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала изјавила је да је независност (тзв.) Косова чињеница и да ће се односи с Грчком са економских подићи на виши ниво. 

- Независност (тзв.) Косова је чињеница и што се она што пре прихвати обезбедиће се једна сигурна перспектива за (тзв.) Косово. Наставићемо дијалог са Грчком по овом питању. (Тзв.) Косовска канцеларија у Атини, из једноставне канцеларије за економска питања, сада ће прерасти у канцеларији такозваног интереса са приступом другим областима, укључујући политику - навела је Гервала.

Дендиас ће се данас састати и са председницом Вјосом Османи, председником парламента Гљауком Коњуфцом и премијером Аљбином Куртијем.

Дендиас је посетио Косово и Метохију и прошле године, 9. октобра 2020. године, када је Авдулах Хоти био на челу владе, а Вјоса Османи в.д. председника.

Он је тада навео да је његова посета, између осталог, показатељ регионалне сарадње међу суседима.

(косово-онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)