СЕЛАКОВИЋ СА ЛАЈЧАКОМ: Дијалог и компромис су једини пут за постизање одрживог договора Београда и Приштине

Novosti online

03. 06. 2021. у 15:41

МИНИСТАР спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

СЕЛАКОВИЋ СА ЛАЈЧАКОМ: Дијалог и компромис су једини пут за постизање одрживог договора Београда и Приштине

Фото: Министарство

Министар Селаковић је поручио да Србија подржава рад специјалног представника, али и да очекује да ће његов ангажман допринети напретку дијалога у циљу постизања политичког и компромисног решења. Додао је да је наша земља спремна да сарађује са свим актерима међународне заједнице који могу да помогну у решавању отворених питања са Приштином, али да Брисел остаје централно место за дијалог.

- Дијалог и компромис једини су прави пут за постизање одрживог договора између Београда и Приштине - истакао је Селаковић и подвукао да би крајњи исход компромиса била ситуација у којој „ни једна страна не добије све, а сви добију довољно“.  

Такође, подсетио је да је Београд испунио све обавезе из дијалога, док Приштина, ни осам година након постизања Бриселског споразума, није испунила његов главни део, а то је Заједница српских општина.

- Дијалогу смо приступили верујући у ЕУ као снажног и кредибилног гаранта спровођења свих договора који су постигнути, зато са пуним правом очекујемо активности Брисела према Приштини усмерене на испуњавање обавеза преузетих из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина - рекао је министар Селаковић додавши да смо до сада видели само одсуство спремности Приштине да то спроведе, што је и јасно потврђено у последњим изјавама Аљбина Куртија.  

Шеф српске дипломатије подвукао је да је Србија посвећена дијалогу, као и миру у и стабилности у региону, и да је спремна за наставак разговора, док, с друге стране, Приштина континуирано показује да суштински није заинтересована за нормализацију односа.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Селаковић је рекао да је чланство Србије у ЕУ стратешко опредељење наше спољне политике, указавши да напредак постигнут у реформском процесу није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора.

Селаковић је саговорника упознао о значају регионалне сарадње и активном приступу и низу активности Србије  које доприносе напретку региона и убрзању његових интеграционих процеса.

Данашњем састанку присуствовао је и заменик помоћника државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Стејт департмента Метју Палмер, са којим је шеф српске дипломатије претходно имао и одвојени састанак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)