КУРТИЈЕВА ЖЕЉА ЗА ДИЈАЛОГОМ ОБМАНА: Петковић - Београд инсистира на ЗСО, не пристајемо на ревидирање споразума

Д. Зечевић

01. 06. 2021. у 17:15

ДАНАС је постало кристално јасно да је читава наводна жеља Аљбина Kуртија за дијалогом најобичнија лаж и обмана, јер чини све да опструкцијама и уценама поништи и сваку могућност преговора и договора.

КУРТИЈЕВА ЖЕЉА ЗА ДИЈАЛОГОМ ОБМАНА: Петковић - Београд инсистира на ЗСО, не пристајемо на ревидирање споразума

Фото АП

Ово је између осталог данас саопштио Петар Петковић директор Канцеларије за Косово и Метохију поводом изјаве косовског прмеијера Аљбина Куртија д анеће дозволити формирање Заједнице Српских општина.Он је истакао да званични Београд неће пристати ни на каква једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума, што данас иза леђа Мирославу Лајчаку и Метјуу Палмеру најављује Аљбин Kурти.

- Томе служи и Kуртијева данашња најава да ЗСО не може бити формирана, чиме се директно крши, не само Бриселски споразум из 2013. године, него и свака могућност договора - навео је даље Петковић и додао да ће “званични Београд  доследно инсистирати на формирању Заједнице српских општина, онако како је договорено пре осам година у Бриселу - као облику институционалног организовања српског народа на Kосову и Метохији, са јасно утврђеном надлежношћу, структуром и циљевима, који су додатно потврђени и усвојени Споразумом о општим принципима из 2015. И ту преговора нема."

- Очекујем да се Европска унија, као посредник у дијалогу, јасно определи према оваквим једностраним тумачењима Приштине. Kако је могуће да се постигне било какав нови споразум са Приштином, ако данас сведочимо отвореном кршењу и негирању свих до сада постигнутих договора? Још једном истичем да Београд остаје посвећен дијалогу као једином механизму за проналажење компромисног решења, али неће бити неми учесник у монологу једне преговарачке стране, већ ће доследно, аргументовано и снажно инсистирати на испуњену свега до сада договореног, као предуслову даљих разговора у циљу нормализације односа са Приштином - закључио је у данашњем саопштењу за јавност Петар Петковић директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)