ПРИТИСЛИ И ШПАНЦЕ ДА УДОВОЉЕ АЛБАНЦИМА: Мадрид вероватно отвара канцеларију за везу у Приштини, која ће бити део амбасаде у Београду

Д. МИЛИНКОВИЋ

01. 06. 2021. у 09:00

ЗВАНИЧНИ Мадрид, који до сада није имао никакву комуникацију са Приштином, планира да отвори канцеларију за везу на Косову и Метохији - сазнају "Новости".

ПРИТИСЛИ И ШПАНЦЕ ДА УДОВОЉЕ АЛБАНЦИМА: Мадрид вероватно отвара канцеларију за везу у Приштини, која ће бити део амбасаде у Београду

Шпанска држава на искушењима због принципијелности

Према нашим информацијама, ова канцеларија биће део Амбасаде Шпаније у Београду и највероватније ће, као руска и кинеска, бити стационирана при Унмику.

Ова одлука је, наводно, већ донета, а према дипломатским изворима у Бриселу, кључну улогу у овоме одиграо је Ђузеп Борељ, бивши шпански министар спољних послова, сада задужен за спољну политику ЕУ.

Овај потез Шпаније, која је до сада важила за земљу са најригиднијим ставом према једнострано проглашеној независности Косова, многи посматрају у контексту последњих појачаних притисака на европску петорку која стоји на становишту политике поштовања целовитости Србије. После Грчке, која је недавно најавила да ће повећати ниво односа са Приштином, сада се на мети великих западних сила, да промени свој став о непризнавању независности Косова, очигледно нашла и Шпанија.

Последњих дана у медијима се говорило и о француском плану за КиМ, који предвиђа већа права за Србе на северу, спровођење споразума потписаних у Бриселу и додатна права за Српску православну цркву на Косову, у замену за либерализацију виза и признање земаља ЕУ.

Спекулише се и о снажнијем укључивању САД у процес дијалога Београда и Приштине, којим је до сада посредовала ЕУ. У прилог томе да Вашингтон покреће све дипломатске моторе за постизање недовршеног мира на Балкану, а у правцу постизања споразума о нормализацији односа Срба и Албанаца, иде и "здружена посета" Мирослава Лајчака и Метјуа Палмера Приштини и Београду.

Палмер, који је специјални представник Вашингтона за Западни Балкан и заменик помоћника америчког државног секретара САД, започео је још у понедељак рано ујутру серију састанака у Приштини, а на КиМ је у поподневним сатима стигао и Мирослав Лајчак.

Амерички званичник у понедељак је, између осталих, разговарао и са представницима Српске листе о политичкој ситуацији на КиМ, положају српског народа, СПЦ, али и о безбедносним изазовима.

Како је саопштила Српска листа, на састанку је посебно наглашена потреба за поштовањем права српског народа, али и за наставком дијалога под покровитељством ЕУ, а у светлу примене до сада постигнутих споразума, пре свега у вези са Заједницом српских општина, енергетици и правосуђу. Српску листу је предводио председник Горан Ракић, а у делегацији су били и потпредседници Далибор Јевтић и Игор Симић.

Након Приштине, Палмер и Лајчак долазе у Београд. Њихова турнеја претходница је дијалога на највишем политичком нивоу, који би требало да се одржи 14. или 15. јуна у Бриселу.

СТАНО: ПОПЛАВА ФАЛСИФИКАТА

ЕВРОПСКА унија негирала је у понедељак постојање наводног интерног радног документа Европске службе за спољне послове са препорукама албанским лидерима на КиМ, а који се појавио у приштинским медијима. Портпарол ЕУ Петер Стано назвао је овај документ - фалсификатом.

У спорном документу, који је наводно настао након недавне вечере шефа дипломатије ЕУ Ђузепа Бореља са лидерима Западног Балкана, поред осталог се наводи да ће Борељ позвати власти у Приштини да се уздрже од било какве провокативне акције у општинама на северу покрајине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)