АДВОКАТ ПОТВРДИО: Радован Караџић смештен у затвор пун криминалаца на острву Вајт у Великој Британији

Novosti online

29. 05. 2021. у 17:49

БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић смештен је у затвор на острву Вајт на југу Велике Британије, потврдио је адвокат из његовог тима одбране Горан Петронијевић.

АДВОКАТ ПОТВРДИО: Радован Караџић смештен у затвор пун криминалаца на острву Вајт у Великој Британији

Архива

Петронијевић је раније, по објављивању одлуке да ће Караџић бити премештен у Велику Британију, рекао да су тиме безбедност и живот његовог клијента угрожени с обзиром на велики проценат радикалних исламиста у британским затворима.

Он је као нелогично оценио и то што Караџића пребацују у државу која више није у саставу ЕУ.

Информацију да је Караџић смештен у затвор на острву Вајт, пренео је Дејли мејл.

Лист пише да је тај затвор, познатији по ранијем имену "Паркхерст", изабран зато што у њему Караџићу "не би требало да прети велика опасност од других затвореника" и да је раније постојао страх да би у другим великим затворима био на мети осветничких напада исламских терориста који у њима служе казне.

Из извештаја британског надзорног органа из 2019. године Дејли мејл цитира да су у затвору Б - категорије на острву Вајт смјештени углавном сексуални преступници и криминалци.

На острву Вајт постоје две затворске локације - бивши "Паркхерст" и "Албани".

Пре него што је пребачен на острво Вајт, Караџић је у притвору у Шевенингену био од краја јула 2008. године, када је ухапшен у Србији.

Хашки суд је 20. марта прошле године правоснажно осудио Караџића на доживотни затвор.

Апелационо вијеће судског Механизма, правни наследник Хашког трибунала, тиме је усвојило жалбу тужилаца на првостепену пресуду којом је Караџић у марту 2016. године био осуђен на 40 година затвора.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)