ВУЛИН: Кривокапић све погазио, не бих се зачудио да се Срби у ЦГ опет окупе око своје Цркве

Novosti online

28. 05. 2021. у 15:12

АЛЕКСАНДАР Вулин, министар унутрашњих послова, реаговао је на одбијање премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да потпише Темељни уговор са СПЦ.

ВУЛИН: Кривокапић све погазио, не бих се зачудио да се Срби у ЦГ опет окупе око своје Цркве

Фото: З. Јовановић

- Вероватно постоји нешто што је Кривокапић обећао Србима у Црној Гори, а није погазио, вероватно постоји, али за сада није доказано. Кривокапић би да бира митрополита, али не и да Српској православној цркви гарантује право на постојање. Кривокапић све време мандата покушава да докаже да је настављач политике Мила Ђукановића и у томе је врло успешан. Нада коју су изборили Срби у Црној Гори све више бледи , не бих се зачудио да се Срби још једном окупе око своје цркве - рекао је Александар Вулин за "Новости".

Подсећамо, једини разлог доласка председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића у Патријаршијски двор у Београду био је потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве (СПЦ) и Црне Горе, али је он изнео нове разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити, саопштено је из СПЦ.

У саопштењу које је објављено на сајту СПЦ наводи се да је патријарх Порфирије у четвртак увече примио Кривокапића, а да су састанку присуствовали чланови Синода, митрополит дабробосански Хризостом, епископ шумадијски Јован и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Представници Синода СПЦ и Владе Црне Горе су четвртак пре подне у потпуности усагласили текст Темељног уговора, наводи СПЦ и додаје да су представници Владе из Подгорице потврдили да ће Кривокапић после подне доћи у Београд да би са патријархом Порфиријем потписао уговор, као и да је то патријарху потврђена усмено из кабинета председника Владе.

У саопштењу се указује да је Кривокапић после вишечасовног одлагања и навођења низа потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, у четвртак око 21.00 стигао на договорени састанак и изнео „нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити“.

- Патријарх је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор - навела је СПЦ.

Додаје се да су патријарх и присутни архијереји изразили „велико жаљење и забриност за даљи положај СПЦ и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације“.

- Српска православна црква и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња - поручили су из СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИШИЋ НА БРЕГАЛНИЦИ: Како је албанска побуна пензионисала Жућу