ЧАК 1.700 ХЕКТАРА ПОД ЈАГОДАМА: Село Грушић код Шапца познато и ван граница Србије по квалитетним производима

В. М.

28. 05. 2021. у 06:13

СЕЛО Грушић код Шапца, познато и ван граница Србије по најквалитетнијим јагодама.

ЧАК 1.700 ХЕКТАРА ПОД ЈАГОДАМА: Село Грушић код Шапца познато и ван граница Србије по квалитетним производима

Фото: В. Митрић

Под слатким плодом у овом делу Поцарине, налази се око 1.700 хектара.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић посетили су газдинство Бранислава Лазаревића у Грушићу, који под јагодама имају 1,2 хектара. Са домаћинима су разговарали о томе како локална самоуправа и ресорно министарство могу да им помогну да оснаже своју производњу и буду конкуренти на тржишту.

- Село Грушић има 1.000 становника, а скоро да нема куће без јагода - прича Пајић. Буџетом града смо предвидели средства за копање бунара. То је један од начина како да се дође до боље пољопривредне производње. Наставићемо да помажемо својим пољопривредницима, јер је пољопривредна производња једна од развојних шанси, како Шапца тако и Србије.

Помоћник министра Александар Богићевић је рекао да је због лоших временских услова, сезона бербе јагода каснила 15 дана и да је зато принос смањен. Цена јагода је, како је истакао, са 170 пала на 130 динара по килограму, али се нада да ће пољопривредници извући бар оно што су уложили.

- Ове године цена јагоде је веома лоша за произвођаче. Временске прилике су доста утицале на плод јагоде. Наш највећи проблем је инфраструктура, путеви у Поцерини су веома лоши. Због тога нам ова посета много значи, да надлежни могу да се упознају са нашим проблемом, како би нам помогли да га решимо -рекао је Лазаревић.

ЗАДРУГА

- ДРАГО ми је што сам видео младе људе на селу, који желе да се удруже и направе земљорадничку задругу да би поспешили своју производњу. Град Шабац ће им у томе помоћи - рекао је градоначелник Шапца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)