ПОЗНАТО КАДА ЋЕ АСТЕРОИД УДАРИТИ У ЗЕМЉУ: НАСА тврди да нема разлога за бригу - научници мисле другачије

Новости онлајн

13. 08. 2021. у 22:17

ПОТЕНЦИЈАЛНО опасан астероид Бену има много веће шансе да погоди Земљу него што се раније веровало, тврди НАСА.

ПОЗНАТО КАДА ЋЕ АСТЕРОИД УДАРИТИ У ЗЕМЉУ: НАСА тврди да нема разлога за бригу - научници мисле другачије

Фото: Принтскрин

Астероид Бену, чији пречник износи око 490 метара, има сличну орбиту око Сунца као и наша планета. Од када је откривен 1999. астрономи су забринути да би једног дана могао да удари у Земљу - процењујући да је шанса 1:2700 да се то догоди у 22. веку.

НАСА је послала сонду на Бену пре неколико година, ОСИРИС-РЕx, који се тренутно враћа са узорком астероида.

На основу мерења која су стигла док је сонда била тамо, НАСА има јаснији увид у његову путању - а вести нису добре. Шансе за удар у било ком тренутку у наредном веку порасле су за око 35 одсто - на 1:1750.

Постоји одређени датум када је највероватније да ће Бену ударити у Земљу - 24. септембар, 2182. године.

- Подаци ОСИРИС-РЕк-а дају нам много прецизније информације, можемо тестирати границе наших модела и израчунати будућу путању Бенуа са високим степеном сигурности до 2135. године - рекао је Дејвид Фарноццхиа из НАСА-иног Центра за проучавање објеката близу Земље.

Па зашто су онда забринути за 2182. годину? У великој мери то зависи од веома тешко мерљивог феномена који се зове ефекат "Yarkovsky".

Бену се, као и већина астероида, окреће - његов 'дан' је дуг око 4,3 сата. НАСА каже да се страна окренута према Сунцу загрева, а како се окреће, топлота се губи, "што производи мали притисак на астероид".

- Ефекат на Бену је сићушан - једнак тежини три грозда, али значајан при одређивању Бенуових могућих удара у деценијама и вековима који долазе - рекао је виши научник научник Стив Чесли, који је учествовао у студији.

То, у комбинацији са непредвидивим притисцима и ударима из разних других извора - укључујући соларни ветар, међупланетарну прашину, друге астероиде, па чак и сам ОСИРИС-РЕк, отежава сазнање о томе шта ће се догодити након 2135. године, када се очекује да ће Бену да буде ближи Земљи него Месец.

НАСА је за ту годину идентификовала бројне "гравитационе кључаонице", како је назвала места у свемиру где ће услови бити идеални да Земљина гравитација доведе овај астероид на курс судар са Земљом. Ако Бену прође кроз једно такво, наши потомци ће имати велики проблем.

- Не би требало много да се бринемо око тога - рекао је др Dejvid Farnocchia за АП, не само звог тога што су изгледи на нашој страни, већ и због тога што научници сада знају много више о Бенуовом кретању.

Линдли Џонсон, НАСА-ин официр за планетарну одбрану, рекао је агенцији АП да уколико се догоди ударац да Бену удари у Земљу, то неће избрисати људску цивилизацију, али ће "прилично уништити ствари" на десетине, ако не и стотине километара у пречнику.

Главни истраживач ОСИРИС-РЕx-а Данте Лаурета 2018. године рекао је да би то могло узроковати "огромну патњу и смрт", зависно од тога где удари.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)