НОВО ОТКРИЋЕ НАУКЕ: Астероид који је збрисао диносаурусе са лица Земље изазвао цунами висок 1,6 километара

Новости онлајн

21. 07. 2021. у 16:14

БЕЗБРОЈ живих бића нестало је са лица Земље након што је нашу планету погодио астероид током периода креде пре отприлике 60 милиона година.

НОВО ОТКРИЋЕ НАУКЕ: Астероид који је збрисао диносаурусе са лица Земље изазвао цунами висок 1,6 километара

Фото: Depositphotos

Астероид је у Земљу ударио недалеко од данашњег полуострва Јукатан, а научници су открили да су многа бића у то доба страдала од удара цунамија страховитих размера, који је уништио и део америчког приобаља.

Научници су открили огромне таласасте формације испод површине тла у средишњој Луизијани, што сугерише да је наведени астероид при удару покренуо и огроман цунами.

Према најновијим резултатима истраживања, тај цунами био је висине 1,6 километара, пренео је Спутњик интернешенал.

Научници су дошли до тог открића анализом подземног слоја тла на дубини од око 1.500 километара и тамо пронашли добро очуване и фосилизоване таласасте формације тла с размацима и до 800 метара.

Према речима геофизичара Герија Кинсленда, оријентација тих мега таласастих структура подудара се с теоријом удара од ког је настао кратер поред полуострва Јукатан.

- Вода је била толико дубока да кад је једном цунами прошао, обични олујни таласи нису могли да поремете оно што се налазило тамо доле - рекао је Кинсленд.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)