ОКРЕТАЊЕ ЛЕЂА: Уместо што спроводи политику санкција, Брисел би могао да се угледа на Србију у односу према Русији и Кини

Горан ЧВОРОВИЋ

12. 05. 2021. у 12:09

ЕУ, која је отворила фронт, жели да Београд директно покаже на чијој је страни

ОКРЕТАЊЕ ЛЕЂА: Уместо што спроводи политику санкција, Брисел би могао да се угледа на Србију у односу према Русији и Кини

Новости

У ОКВИРУ нове стратегије проширења, ЕУ тражи од Србије да усагласи спољну политику с Бриселом, пре свега када је реч о Русији и Кини. Другим речима, захтевају од нас да окренемо леђа пријатељима. И то нам намећу као приоритетни задатак.

Усаглашавање није нови захтев. Али јесте нов рок. Усклађеност више не развлаче на дугачком штапу, све до неког тамо далеког тренутка замишљеног пријема. Ствари су се убрзале, све мора, практично, да започне одмах, у ходу, а да као први конкретан резултат има придруживање политици санкција.

Бриселу се жури. Проценат усклађености са спољном политиком мора знатно да порасте. ЕУ, која је отворила фронт, жели да Београд директно покаже на чијој је страни.

Потпуно су у праву бриселски чиновници. Политика мора да буде усаглашена. Ако ступате у неко друштво, треба да размишљате и делате исто као и остали чланови. Иначе, шта тражите у њему? Вегетаријанци се не учлањују у друштво љубитеља сланине. И обратно. Шта ће планинари у ауто-мото савезу?

Брисел, међутим, греши у једном: побркао је правац. Не треба Србија да усаглашава политику са ЕУ према Русији и Кини, већ обратно - морала би да се усклади ЕУ са Србијом. Требало би од Русије и Кине да набављају вакцине, а не да воде политички рат на здравственом пољу, морају да диверсификују енергетске изворе, чувају природни континуитет Старог континента, удвоструче његову снагу на међународној сцени.

Француском председнику Макрону један од политичких идола је Шарл де Гол. А славни генерал, који није одржавао односе с режимима него с државама, први је од западних лидера успоставио послератне дипломатске односе с Кином и поводом Русије мудро говорио да се Европа простире од Атлантика до Урала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)