НАЈАВОМ ТУЖБЕ СКРЕЋУ ПАЖЊУ: Никаква бука из Приштине неће “избрисати” обавезу формирања ЗСО

Драгана Зечевић

06. 05. 2021. у 10:33

Својим претњама политичари из Приштине показују да нису реални, нити да имају вољу за политику мира

НАЈАВОМ ТУЖБЕ СКРЕЋУ ПАЖЊУ: Никаква бука из Приштине неће “избрисати” обавезу формирања ЗСО

Новости

ЗАМАЈАВАЊЕ сопственог народа, скретање пажње са неиспуњених обавеза око формирања ЗСО и додатно подизање тензија - то су једини циљеви по ко зна који пут помпезно поновљене претње из Приштине да ће тужити Београд за наводни геноцид.

У савременој историји, како подсећају правни експерти, није забележен случај да једна територија тужи властиту државу за геноцид, што Косово према Резолуцији 1244 јесте. Зато Приштина не може да буде правни субјект који ће поднети тужбу. Уколико нека држава притекне у помоћ, па се понуди да преда тужбу суду у Хагу, то би водило до нових нестабилности на Балкану.

Управо зато овим претњама, како оцењује правни представник Канцеларије за КиМ Игор Поповић, политичари из Приштине показују да нису реални, нити да имају вољу за политику мира. А са сталним тензијама и претњама већ вековима се суочавају Срби на КиМ. Они су под притисцима тихо напуштали своје домове како би спасли сопствену децу, а онда су их брутално гонили.

Добро је познат "новији" податак да је само током 1999. године протерано око 250.000 Срба и неалбанаца са Космета, многи су убијени или киднаповани, некима су вађени органи. Њих више од 30.000 истерано је са радних места, а број угрожених имовинских права премашује 70.000... Сувишно је говорити о узурпацији приватне и некадашње друштвене имовине, рудних и водених богатстава које држава Србија више од две деценије не користи.

Наши сународници који су чврсто решили да остану на својим имањима и данас сваки празник дочекују са стрепњом и броје само дане када нису на мети. Иако мисле да ће политиком претњи и најавом тужби за геноцид скренути пажњу са обавеза из Бриселског споразума, Приштину чека формирање ЗСО. И то се буком не може надгласати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)