КО ЈЕ ТУ СВЕ БОЛЕСТАН? Несхватљива одлука хашког већа да привремено пусти Весељија, који се сматра одговорним за смрт великог броја сведока

Драган Вујичић

04. 05. 2021. у 10:23

Извесно је да ће на КиМ и даље "нестајати" хашки сведоци, а неизвесно да ли су људи који су донели одлуку да Весељија привремено пусте, прошли здравствени преглед

КО ЈЕ ТУ СВЕ БОЛЕСТАН? Несхватљива одлука хашког већа да привремено пусти Весељија, који се сматра одговорним за смрт великог броја сведока

Новости

КАДРИ Весељи, који је према оптужници Специјалног суда за злочине на КиМ одговоран за убиства готово стотину углавном заштићених сведока у претходним процесима Албанцима пред Трибуналом у Хагу, пуштен је привремено из Схевенингена како би се "састао са ужом породицом" и посетио оца који је "у озбиљном стању" у болници у Јужној Митровици.

Вест "са оне стране ума" је потврдила портпаролка Специјализованих већа Ангела Грип образлажући је "уверљивим хуманитарним разлозима". У саопштењу стоји да ће уз Весељија на Космету (као и увек) бити њена Канцеларија, Еулекс и Унмик.

У најновијој хуманитарно-правној травестији из "Суда за Албанце" неке ствари не подлежу дилемама. На пример, Весељијева најужа фамилија одувек је био Адем Јашари и злочинци изашли из његовог шињела. Хашим Тачи и Весељи били су другови из разреда у Дреници, а и сада "деле спрат" у Схевенингену. Заједно су и на актуелној оптужници за убиства, а били су и повод да се резолуцијом Савета Европе 2011, а после извештаја Дика Мартија, формира овакав суд.

Двојац је и раније био у истрагама српских правосудних власти за тероризам од 90-их, затим Унмика и Еулекса због ликвидација најмање 40 сведока у свеалбанским напорима "скидања правосудне љаге" са имена Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја. Весељи је лично ликвидирао четири заштићена сведока у Фатмировом процесу, каже београдско тужилаштво.

Једино што је "неизвесно" у последњем хашком подсмевању правди је какво је заиста здравствено стање Весељијевог оца. Насупрот томе, извесно је да ће на КиМ и даље "нестајати" хашки сведоци, а неизвесно да ли су људи који су донели одлуку да Весељија привремено пусте, прошли здравствени преглед.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)