ФУДБАЛСКЕ ПРЕВАРЕ: Да ли је Србија морала да постане позната и по намештању утакмица

Недељко Иљукић

14. 04. 2021. у 10:11

Како је баш у овој земљи усавршен, скоро до перфекције, систем за преваре на мечевима целог фудбалског првенства

ФУДБАЛСКЕ ПРЕВАРЕ: Да ли је Србија морала да постане позната и по намештању утакмица

Новости

НАЦИЈА која је свету подарила Николу Теслу, Милутина Миланковића, Михајла Пупина, Драгослава Шекуларца, Сашу Ђорђевића или Новака Ђоковића, изуме и достигнућа њиховог времена, постала је последњих година позната и по намештању утакмица углавном у фудбалским првенствима.

Још из времена велике Југославије над спортом у овој земљи кружи питање, како се баш нама догодио Велибор Џаровски? Како је баш у овој земљи усавршен, скоро до перфекције, систем за преваре на мечевима целог фудбалског првенства, који се води под шифром "три за три", о којој сви знају све, а о којој мало ко хоће јавно да прича?

Како смо баш ми, некада познати по изумима о наизменичној струји, усавршавању јулијанског календара, врхунских резултата у тенису или мајсторства у кошарци, постали препознатљиви и по крупним преварама у фудбалу? Од склањања противничких играча, до судијских одлука које служе за смишљање вицева и постају предмет спрдње? И да се разумемо, нисмо само ми на лошем гласу по намештању утакмица. Оног дана када су се широм планете појавиле спортске кладионице, када су почеле да се затварају књижаре, биоскопи, када су почеле да прокишњавају спортске хале и када је постало важније имати бољи модел мобилног телефона, него пуну полицу књига, наопачке су се обрнуле и моралне вредности у спорту.

Запрети, превари, укради, слажи! Све ово је постало важније од фер-плеја, који важи до тренутка када у лобију неког хотела или у суморној канцеларији рђави ликови почну састављање тикета у којем је важно уплатити износ нечије пензије или плате на лажни фикс, лажни прелаз, лажни тачан резултат. Деца широм света, па и у Србији знају: ко лаже, тај и краде. Ко краде - иде у затвор! Важи ли ово правило и у српском фудбалу?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)