КАО ГЛАДНИ МОЉЦИ: Чим Загреб распише неке изборе, Срби постану дежурна мета за набијање бранитељских политичких и партијских мишића

Раде Драговић

17. 03. 2021. у 12:09

КАДА би Србија Министарству спољних послова Хрватске изражавала своје незадовољство положајем српског народа у овој земљи или кршењем њихових мањинских права, из Београда би дипломатски протести за Загреб путовали - свакодневно.

КАО ГЛАДНИ МОЉЦИ:  Чим Загреб распише неке изборе, Срби постану дежурна мета за набијање бранитељских политичких и партијских мишића

Новости

Зато, искрено чуди што је од почетка године Хрватска Србији упутила чак три дипломатске ноте - две забринутости и једну протеста. И то ништа мање него због права буњевачке националне мањине у Србији да има свој језик. Тобоже, то је удар на идентитет и бројност Хрвата у Србији.

Дипломате имају читав низ механизама да изразе неки став поводом гестова или политике других држава. Већина ових поступака невидљива је за грађане. У случају Хрватске, међутим, поента је сасвим друго - важније од самог протеста је да се у њиховој јавности што гласније чује да је он уложен.

Писане демарше из Загреба за Београд не отпремају реални проблеми нити дипломатски протокол, већ пуста жеља да се напабирчи још неки политички поен, ситна вајдица, на рачун Србије. А и где би друго - на Брисел се не може, на НАТО не сме, Америка јака, а Русија далеко, вакцина нема, а економија грца у епидемији. Београд му дође - логичан избор у танкој понуди адреса.

Навикли смо да чим Загреб распише изборе, макар и локалне, Срби постану дежурна мета за набијање бранитељских политичких и партијских мишића. Тамо је, међутим, већ манир да се Србији тражи трн у оку, иако је и хрватско препуно грања и балвана. На осетљиво ткање српско-хрватских односа овакви бесмислени гестови и провокације делују као гладни мољци. И праве трајну и непроцењиву штету коју плаћају највише грађани обе државе, посебно националне мањине.

А загребачке ноте и демарши ту су корисни као она Вукова: "Виче у млин, да је више буке".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)