НЕРЕАЛНИ ПОКУШАЈ БОРЕЉА: Како окончати дијалог кад Брисел већ осму годину није у стању да Приштину примора да омогући оснивање ЗСО

Горан ЧВОРОВИЋ

11. 03. 2021. у 12:09

Кажу - дошло је време за крај дијалога, а за неке теме, као што је, на пример, имовина, не назире се ни почетак

НЕРЕАЛНИ ПОКУШАЈ БОРЕЉА: Како окончати дијалог кад Брисел већ осму годину није у стању да Приштину примора да омогући оснивање ЗСО

Новости

ВРЕМЕ је да Нејмар ове године да гол у Лиги шампиона. Крајњи је моменат да престане пандемија. Коначно је дошао тренутак да се стави тачка на лажна обећања Европске уније.

Тачно. Проблем је, међутим, у томе што Нејмар тренутно не обува копачке због повреде, што се показало да вирус корона има варљиву ћуд, а Брисел по "дифолту" многа своја обећања не испуњава. Не бива оно што не може бити.

Каже европски шеф дипломатије Ђозеп Борељ да се у процесу дијалога између Београда и Приштине стигло далеко и да је дошло време да се после десет година заврши. Тачно. Да је среће, завршио би се одавно.

Можда Борељ зна нешто што ми не знамо.

Али, Брисел већ осму годину није у стању да Приштину примора да испуни практично једину своју обавезу из Бриселског споразума, оснивање Заједнице српских општина, што је за српску страну од суштинског значаја. И не помаља се најава да би то ускоро могло да се догоди.

Дошло је време за крај, а за неке теме, као што је, на пример, имовина, не назире се ни почетак. Многобројна друга питања висе у ваздуху. Стартне позиције у вези са статусом остале су тамо где су и биле.

Можда је само реч о неоснованом оптимизму као нереалном покушају да се процесу убризга нови ветар у једра.

Можда би у ЕУ хтели да пресеку преко колена, и све доведу пред свршен чин. Знају, ваљда, да се притиском не постиже ништа.

Време је да се дијалог заврши, а ЕУ већ читаву вечност не сазива нову рунду разговора. Не зна се тачно када би две стране поново могле да седну за исти сто. Засад се помиње мај.

Ко хоће да насече дрва, мора прво да оде у шуму, каже древна кинеска пословица. У нарамку, пред огњиште, неће доћи сама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)