НЕМЦИ ПОЗДРАВЉАЈУ “ФОРТУНУ”: Економски патриотизам јачи од пљувања са оне стране Атлантика због “Северног тока 2”

Ивана Станојевић

27. 01. 2021. у 12:09

НЕМЦИ ПОЗДРАВЉАЈУ “ФОРТУНУ”: Економски патриотизам јачи од пљувања са оне стране Атлантика због “Северног тока 2”

Новости

И кад су односи са Москвом бивали затегнути, Немци нису презали да улазе у економске дилове и то не само једнократне

НА лествици вредности немачког национа, економска логика стоји изнад сваког другог разлога. Немачка, једноставно, неће дати приоритет билатералним везама са једном државом, или блоком земаља, у односу на привредну добит са неке друге стране. Економски патриотизам дубоко је уврежен у народу, чије генерације и данас одрастају на урођеној самодисциплини и економским законитостима.

Берлин, зато, поздравља "Северни ток 2", упркос "пљувању" с оне стране Атлантика. И кад су односи са Москвом бивали затегнути, Немци нису презали да улазе у економске дилове и то не само једнократне. За време канцелара Герхарда Шредера, прокрчен је шири пут ка Русији, привредном сараднику таквог калибра да Немци не помишљају да га се одрекну. Шредер, као социјалдемократа, али и данашње његове конзервативне колеге, демохришћани, немају недоумица: поуздана испорука гаса, енергетска је прилика коју не треба пропустити.

Канцеларка Ангела Меркел одлучно се, и у дијалогу са Вашингтоном, супротставила америчким санкцијама Русији због "Северног тока 2", истичући да је "то пројекат за који су заинтересоване европске, а пре свих, немачке компаније". Берлин, једноставно, не жели да купује скупљи амерички гас. Економска логика не даје му маневарски простор да на то и помишља.

Нема, стога, ниједне партијске боје у Немачкој која не поздравља враћање руског брода "Фортуна" на послове постављања цеви кроз које ће потећи плаво гориво. За "Фортуном" ступају "Мурман", "Балтички истраживач", па редом остали бродови, ангажовани на истом послу.

Клаус Ернст, председник Одбора за енергетику у Бундестагу,поручује Американцима да је "Северни ток 2" искључиво европски пројекат и да Вашингтон у његову реализацију не сме да се меша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)