ПРАВДА НИЈЕ ДОСТИЖНА: Каква је сврха пресуде од три године за убиство српске старице у Личком Читлуку 1993. године?

Јурица КЕРБЛЕР

22. 01. 2021. у 09:52

ПРАВДА НИЈЕ ДОСТИЖНА: Каква је сврха пресуде од три године за убиство српске старице у Личком Читлуку 1993. године?

Фото В. Н.

Како је уопште могуће изрећи казну за убиство сразмерну мало тежем прекршају у саобраћају?!

ТРЕБАЛО је да прође пуних 28 година да бившем професионалном војнику Јосипу Мршићу буде потврђена казна од три године затвора за убиство старице српске националности у Личком Читлуку, уз образложење да ће тиме бити испуњена "сврха кажњавања". Готово је невероватно у судској пракси да може да уследи такво, готово цинично образложење, за свирепо убиство жене која ништа није скривила, осим што се у ратном вихору те 1993. године склонила у подрум.

"Извео сам је испред куће и у једном тренутку она ми се искезила и ја сам пуцао у њу. Убио сам је", рекао је на суђењу Мршић, док је судија покушавао да установи ко је заправо пуцао у старицу. А на самом суђењу чуло се свашта, од тога да су две старице извучене из подрума, да је неко бацио бомбе на њих, да су им викали "четникуше", а сведоци су рекли да је једну од њих неко питао "где су јој синови" и да је одговорила, уз благи осмех, да су у Загребу. И добила метак.

Ако је пресудом од три године затвора за одузимање живота недужној старици постигнута сврха кажњавања, онда би се заиста могло поставити и питање која је уопште вредност људског живота. Како је уопште могуће изрећи казну за убиство сразмерну мало тежем прекршају у саобраћају?!

Породице многих убијених Срба нису дочекале ни такав судски епилог. Убице породице Зец великим делом су избегле правди, многобројни злочини нису уопште процесуирани, а како време иде, питање је хоће ли и бити. Од 30 највећих злочина почињених над Србима од 1991. до 1995, у више од петнаест случајева нико није ни гоњен, ни осуђен. Готово нико није одговарао ни за злочине након "Олује". Оно "Правда је спора, али достижна" очигледно не вреди када је реч о злочинима над Србима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)